Zelení protestovali v Ústí nad Labem proti stavbě hypermarketu

Ústí nad Labem - Členové Strany zelených dnes v Ústí nad Labem protestovali proti chystané stavbě dalšího hypermarketu. Vadí jim, že kvůli novému obchodu má být srovnáno 26 historických objektů. Domy, které mají stavbě ustoupit, většinou nejsou v příliš dobrém stavu, jsou ale historicky cenné. Památkáři i historici mluví o chystané demolici jako o barbarství.

Petr Hrubý z Národního památkového ústavu se nechal slyšet, že plošné demolice skončily v období komunismu a první republiky. Dělat je teď je prý chybou. Václav Houfek z Muzejní a vlastivědná společnosti sdělil, že touto investicí se vymaže podstatná část historické paměti města. Ústecký primátor Jan Kubata (ODS) však namítá, že zbourané bude nahrazeno novými, pro obyvatele města potřebnějšími objekty.

Kritikům se nelíbí hlavně přístup ústeckého magistrátu. Ten se měl podle nich proti chystané stavbě postavit. Místo toho se ale zbavil svého pozemku na budoucím staveništi jako jeden z prvních. Jiří Škoda (SZ) říká, že město selhalo. Souhlasí s ním i Dušan Oslej (SZ). „My jsme zcela jasně řekli, že po investorovi chceme vizualizaci toho záměru. Do té doby nevydáme kladné stanovisko,“ informoval Jan Kubata.