Obce na Chrudimsku postižené vichřicí získaly peníze ze sbírky

Chrudim - Zástupci chrudimské radnice předali peníze z veřejné sbírky obcím postiženým červnovou větrnou smrští. V okolí Mladoňovic a Rabštejnské Lhoty je už po ničivé kalamitě většina domů opravená. Bouřka, která tehdy zasáhla Pardubický kraj, byla ničivější než orkán Kyrill nebo vichřice Emma. Veřejná sbírka pro obce Rabštejnská Lhota a Mladoňovice vynesla přes 90 tisíc korun, které si obce rozdělily na půl.

Podle starosty Chrudimi Jana Čechlovského jde hlavně o ukázku solidarity a soucítění s lidmi, kteří před půl rokem prožili nejhorší chvíle svého života.

Bouřka zničila domy, auta, zemědělskou úrodu i lesy. Škody v celém kraji dosáhly stovek milionů korun. Přestože Chrudim každé postižené obci už tehdy věnovala padesát tisíc korun, výtěžek veřejné sbírky vedení radnice předalo až nyní.

Se škodami na obecním majetku po vichřici částečně pomohly i dotace od kraje a města Chrudim. Například starostu Mladoňovic bouřka připravila o štít a půlku střechy.

„Jsou to peníze od lidí, kteří s námi soucítí“

„Jsme potěšeni za každou korunu. Jsou to peníze od lidí, kteří s námi soucítí, a já si jich velice vážím. Peníze dáme na účet a použijeme v dalším roce,“ uvedl starosta Rabštejnské Lhoty Vladimír Pecina.

Lidé mohli své peníze posílat na bankovní účet, drobné mince a bankovky bylo možné vhazovat také do kasiček na šesti místech Chrudimi. Podle starosty Peciny si lidé museli opravy zaplatit většinou sami. Škody na domech i obecním majetku se vyšplhaly ke stovkám tisíc korun. Bouřka zdevastovala i velké části lesů a právě tam ještě odklízecí práce nějakou dobu potrvají.

Charitativní sbírka
Zdroj: ČT24