Boží Dar a další obce v okolí Klínovce nechtějí další větrné elektrárny

Boží Dar - Ekologické sdružení Rosnatka z Božího Daru se snaží zabránit stavbám elektráren vytvořením takzvané červené mapy, která šance investorů postavit na hřebenech Krušných hor větrné giganty zmrazí. Starosta Božího Daru Jan Horník se zlobí, že nemohl nijak ovlivnit, kde budou elektrárny stát. Říká, že zastupitelstvo sousedního Jáchymova jednalo nefér.

Podle Jana Horníka dal Jáchymov před 3 lety do nájmu plochy na pět větrných elektráren, zhruba prý za 20 tisíc korun ročního nájmu. Místostarosta Jáchymova Petr Bohdálek se brání, že tehdy vládli městu jiní lidé. Připouští, že neuzavřeli dobrý obchod. Bude prý usilovat o to, aby byly smlouvy zrušeny. Že by u lyžařských středisek mohly stát další elektrárny, se nelíbí ani starostovi německého Breitenbrunnu Ralfu Fischerovi. Tam už problém vyřešili.

„Centrální část Krušných hor máme v ochranné zóně 1 a 2. Tam v žádném případě nemohou stát větrné elektrárny,“ sdělil Fischer. Takzvané červené mapy by chtěl předseda ekologického sdružení Rosnatka Rudolf Chlad prosadit i na českou stranu Krušných hor. Elektrárny podle něho otravují okolí svým hlukem a kazí pohled na krajinu.

Již teď se v blízkosti Božího Daru točí vrtule třech elektráren. Starosta obce ví o dalších dvou společnostech, které chtějí v okolí stavět další. Jednatel jedné z nich, Zdeněk Vlček, však informoval, že od svého záměru rozhodně neustoupí.