Kdo zachrání hotel na vrcholu Klínovce?

Karlovy Vary - Na vrcholu Klínovce už několik let chátrá kdysi atraktivní Horský hotel. Patří městu Boží Dar, jenže radnice na jeho opravu nemá peníze. Zatím to ale nevzdává. O pomoc zkusí žádat Karlovarský kraj. Nejznámější krušnohorská stavba je totiž i kulturní památkou.

Vyjít před hotel, nasadit lyže a rozjet se po některé ze šesti sjezdovek nejvyššího místa Krušných hor - tak jednoduché to ještě před pěti lety měli lyžaři ubytovaní na samém vrcholu Klínovce. Kdysi velmi vyhledávaný horský hotel ale od té doby chátrá. „Nikdy v minulosti se nenašlo dost finančních prostředků, aby byl objekt dobře spravován. Když jsme ho převzali, tak byl skutečně v dezolátním stavu,“ říká starosta Božího Daru Jan Horník.

Přitom právě Boží Dar v roce 2005 hotel koupil od soukromé firmy s tím, že je to jediná možnost, jak zabránit jeho zkáze. Na opravu ale nejsou peníze. Sto let starý hotel na vrcholu Klínovce byl původně vybudován jen pro letní provoz. Chybí proto izolace a v drsných zimních podmínkách byly narušeny i nosné konstrukce. „To je velké sousto, bez jakýchkoli jiných peněz na to město nemá a nebude mít. Jediná cesta vede přes nějaký rozumný projekt,“ domnívá se zastupitel města Rudolf Chlad.

Náklady na rekonstrukci celého areálu radnice odhaduje na 250 milionů korun. Uvažuje proto, že požádá o pomoc Karlovarský kraj. „Pokud se bude jednat pouze o opravu hotelu, tak si nemyslím, že úloha Karlovarského kraje je do toho objektu investovat,“ domnívá se náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil. „Hotel jako takový už by to nebyl, pokud možno by to bylo místo sloužící veřejnosti z obou stran hranic,“ naznačuje starosta Horník.

O konkrétním využití budovy by se podle starosty mělo rozhodnout co nejdřív. Pokud totiž kraj město podpoří, musela by radnice změnit původní projekt. Ten počítá nejen s obnovou, ale i s rozšířením hotelu o relaxační centrum. V případě, že kraj rekonstrukci nepodpoří, nabízí se možnost najít vhodného partnera, který by na rekonstrukci poskytl potřebné finance. Zájem o tuto formu spolupráce již projevila jedna německá fírma. Obec však nejdříve čeká na definitivní stanovisko kraje.