Ředitel hradecké nemocnice zůstává ve funkci do konce ledna

Hradec Králové - Ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger nesplní svůj slib a k Novému roku neodejde z funkce. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ho přemluvil, aby nemocnici řídil dál i po své rezignaci alespoň do chvíle, než ministerstvo najde vhodného nástupce. Setrvání docenta Hegera ve funkci podpořili překvapivě vlastní peticí členové lékařských odborů.

„Mám to domluvené do konce ledna. Do historie zdravotnictví se dostanu jako ředitel, který chtěl z nemocnice odejít a nemohl,“ vtipkuje bývalý rentgenolog Heger, který je ředitelem nemocnice od roku 1996. Za jeho vedení se jedna z největších nemocnic v zemi dostala z červených čísel do černých. V roce 2002 dostal nabídku vlády ČSSD stát se ministrem. Odmítl. Patnáct let neoblékal bílý plášť. Teď se chce v šedesáti letech vrátit k medicíně jako řadový radiolog.

„Za těch 15 let se obor posunul docela daleko. Docent Heger ale byl svého času velmi dobrým radiologem a všechno patřičné dožene,“ říká radiolog hradecké nemocnice Miroslav Šercl. Na otázku, zda mu neutekl obor, Heger České televizi řekl, že počítá s rekvalifikací, která zabere minimálně půl roku.

Docenta Hegera nejvíc mrzí, že nestihnul vychovat svého nástupce. A ten, koho na své místo doporučil, nakonec nabídku nepřijal.