V Chodově odmítli přes 100 milionů z dotace EU

Chodov (Sokolovsko) - Radní v Chodově na Sokolovsku odmítli kvůli obavám z celosvětové krize evropskou dotaci ve výši 115 milionů korun. Z těchto finančních prostředků plánovalo město výstavbu multifunkčního sportovního areálu. Podmínkou čerpání dotace je však finanční účast z rozpočtu města, a to ve výši desítek milionů korun. Právě neschopnosti uhradit tento podíl se radní obávají.

Součástí areálu měl být krytý bazén, fotbalové hřiště, volejbalová hala, moderní sprchy a ubytovna. Komplex měl nahradit současné dosluhující sportoviště. Předseda místní tělovýchovné jednoty Jiří Tureček se netají zklamáním: „Je to pro sportovce velká tragédie…“

Chodovští radní počítali s tím, že k úhradě své finanční spoluúčasti použijí i peníze z cenných papírů, které jsou ale nyní neprodejné. Navíc původní finanční odhad stavebních prací oproti počátečnímu předpokladu významně vzrostl. Zastupitelé mají obavy ze zadlužování města.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Starosta Chodova Josef Hora (HNHRM) navíc předpokládá, že lidé příští rok budou muset šetřit a spíše než na zábavu využijí peníze pro nutnější náklady. „Je to nepříjemné, je to bolestivé, ale s ohledem na všechny dopady, které máme zmapovány a o kterých víme, tak se domnívám, že rozhodnutí bylo správné,“ konstatoval chodovský starosta.