Třetí stěhování pardubické lékařské pohotovosti

Pardubice - Lidé v Pardubicích, kteří potřebují vyhledat lékařkou pohotovost, musí až do Rybitví. Tam ji totiž krajský úřad přestěhoval loni v prosinci. Nyní svítá na lepší časy. Právě dnes se totiž lékařská pohotovost vrací zpět do Pardubic.

Kam s ní? Nerudovskou otázku řeší Pardubický kraj. Dnes totiž pohotovost opět změní své působiště. Kvůli rekonstrukci budovy záchranné služby kraj na konci loňského roku přestěhoval pohotovost nejprve do sklepa pardubické nemocnice. Tam ale unikal formaldehyd. "Personál zdravotnické záchranné služby měl určité zdravotní potíže, proto tam nemohl vykonávat svou zdravotnickou službu, přiznala v prosinci 2008 radní pardubického kraje Markéta Tauberová.

A tak se pohotovost stěhovala znovu. Tentokrát do Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví. Na tamní podmínky, si ale stěžovali jak pacienti, tak i zdravotní personál. „Například čekárna je absolutně nevyhovující,“ konstatoval v prosinci 2008 lékař pardubické pohotovosti Lubomír Dúžik. „Dosud jsme měli vždycky nějaké místo na vyspání, ale spát tady na zemi je hrůza,“ doplnil ho tehdy řidič sanitky František Čečetka.    

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Navíc pohotovost v Rybitví byla umístěna zcela nevhodně dva kilometry od krajského města. Většina obyvatel Pardubic ani neví kde ji hledat. „Vím, že je v Rybitví, ale nevím, kde přesně,“ uvádí jeden z obyvatel Pardubic. „To stěhování stojí spoustu peněz. Radní zřejmě nemají dobře domyšlené věci,“ dodává druhý.  

Pardubický kraj teď našel jiné, vhodnější prostory. „Lékařská pohotovost bude na Zborovského náměstí naproti Masarykovým kasárnám,“ informuje radní Markéta Tauberová.   

A tak čeká lékařskou pohotovost již třetí stěhování během jednoho měsíce. Začne ještě dnes večer a doufejme, že bude již poslední.