Pražanům se nelíbí opatření u Kongresového centra

Praha - Některým Pražanům se příliš nezamlouvají bezpečnostní opatření okolo začínající dvoudenní schůzky ministrů vnitra a spravedlnosti v Kongresovém centru Praha (KCP). Některým lidem opatření komplikují cestu do práce či školy. Někteří ale považují složitou situaci za "nutné zlo".

Pražská policie informovala, že okolí Kongresového centra bude střežit po oba dny zhruba 500 policistů. Kolem budovy byla vytvořena bezpečnostní zóna, do níž policisté pouštějí jen oprávněné osoby. Problémy tak měl třeba i generální ředitel KCP Michal Kárník. Je sice šéfem budovy, i přesto ho k jednomu z jejích vchodů policisté k jeho nevelké radosti nepustili. Leží totiž v oblasti, pro níž už neměl přístup povolen.

„Musí být striktní,“ glosoval situaci chápavě Kárník. Současně připustil, že vzhledem k tomu, že jde o první větší akci během předsednictví, tak některé věci poněkud váznou. Na dotaz, zda si lidé na opatření stěžují, řekl, že se takové hlasy objevují.

„Potřebuji se co nejdříve dostat do školy, ale musím to celé obejít,“ reagovala na situaci mladá maminka s dítětem v náručí. V podobném duchu se vyjádřila i paní, které vadilo, že ve výstupu z metra prý nebyly dostatečné informace o tom, že určité cesty kolem centra jsou uzavřeny. „Žádné informace jsem nedostala. Jdu do práce a najednou mě zastaví deset policistů a já to musím obcházet 20 minut,“ stěžovala si. „Vůbec nevím, jak se tam dostanu,“ dodala.

Pražská policie na svém webu předem informovala, že výstup ze stanice metra Vyšehrad po schodech nahoru směrem k centru bude možný pouze na přemostění ulice 5. května a že auta se po oba dny nedostanou k čerpací stanici a prodejně hotelu přilehlého ke KCP. V pravém jízdním pruhu v prostoru takzvaného zálivu pro autobusy ve směru od sjezdu z Nuselského mostu na Pankrácké náměstí po celou dobu bude platit zákaz zastavení. V okolí KCP navíc nyní platí režimové parkování a vjezd do těchto míst bude možný jen na zvláštní povolení.

Policisté kontrolují příjíždějící auta do severočeského Litvínova, kde má proběhnout demonstrance sympatizantů Dělnické strany.
Zdroj: ČT24