Radnice v Litvínově se obává dalších nepokojů

Litvínov - Masivní kontroly, které na sídlišti Janov spustila litvínovská radnice s majiteli domů, mají první výsledky. Asi deset problémových rodin už skončilo na ubytovnách. Radnice však dostala informaci, že se příští týden znovu chystá na sídliště ultrapravicová Dělnická strana se svými hlídkami. Právě jejich střet s místními Romy odstartoval na podzim demonstrace ve městě.

50 žalob na vyklizení bytů, dalších 50 výpovědí pro dlužníky a nepřizpůsobivé - to jsou prozatímní výsledky kontrol. Starosta Litvínova Milan Šťovíček (ODS) potvrdil, že kontroly budou pokračovat dál. Místostarosta Martin Klika (ČSSD) dodal, že radnice má k dispozici seznam lidí, kteří jsou problémoví. I přesto se v Janově zřejmě schyluje k dalším střetům.

Dělnická strana sem chce znovu poslat svoje ochranné sbory. Jak uvedl místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb, situace se v Litvínově nezlepšuje. „Jen parazitují na problému, který tady máme a snažíme se ho řešit,“ reagoval starosta. Za listopadové bitky policie obvinila 11 radikálů, většina se jich ale trestu vyhne. Státní zastupitelství totiž jejich stíhání zastavilo, případy tak bude řešit litvínovská radnice.

Reportáž a vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Za přestupky hrozí radikálům maximálně tisícikorunová pokuta. Už teď má radnice 10 projektů na prevenci kriminality. Objeví se zde více kamer městské policie, připravené jsou projekty pro problémové děti a město plánuje také kompletní revitalizaci sídliště.