Petici proti systému parkování v Hradci Králové už podepsalo přes 8 tisíc lidí

Hradec Králové - Boj o parkování v Hradci Králové pokračuje. Odpůrci stávajícího systému parkování předali magistrátu petici, kterou podepsalo 8 313 lidí. Podle zástupce petičního výboru a opozičního zastupitele za KSČM Lubomíra Štěpána je platných podpisů pod peticí 7 539. Organizátorům petice vadí to, že parkovné vybírá soukromá firma Atol. Kritizují také výši parkovacích poplatků.

„Žádáme, aby město Hradec Králové začalo vybírat poplatky samo, aby samo provozovalo integrovaný systém parkování, žádáme, aby výše poplatků byla do průměru poplatků v České republice a aby nebyla vyšší,“ definoval požadavky protestujících Štěpán. Podle organizátorky petice Lenky Tikalové je cílem akce změna smlouvy, kterou s Atolem magistrát uzavřel. Ta mimo jiné počítá s tím, že společnost bude parkování spravovat po dobu třiceti let. Magistrát však na požadavky občanů nechce slyšet a změny ve smlouvě nechystá.

Nespokojení rovněž chtějí, aby se placené parkování nerozšiřovalo na další místa ve městě. Podpisy pod petici její organizátoři z řad opoziční KSČM sbírali od loňského září. Vedle obyvatel města ji například podepsali lidé, kteří do Hradce Králové dojíždějí za prací.

Firma Atol provozuje parkování na základě třicetileté koncesní smlouvy s radnicí od ledna 2007. Řada kroků Atolu v minulosti vyvolala rozporuplné reakce. S nesouhlasem lidí se setkaly například ceny na historickém Velkém náměstí, kde vzrostly až na 100 korun za hodinu. Problémy provázely vydávání parkovacích karet. Atol také výrazně rozšířil zpoplatněná parkovací místa.

Z výnosů z parkovného má Atol ve městě postavit parkovací domy s nejméně 1000 místy. Radnice tvrdí, že sama by peníze na stavbu parkovacích domů získat nedokázala, a proto parkování svěřila soukromníkovi. Parkovací domy mají ulehčit auty přetíženému centru města a Atol už jejich výstavbu zahájil.