Sociální služby v krajích se propadají do krize

Praha - Organizace poskytující sociální služby seniorům a zdravotně postiženým se po Novém roce ocitly ve velkých finančních potížích. Některé dokonce mluví o ukončení činnosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) totiž poslalo krajům na dotace méně peněz než loni. Ministr Petr Nečas slíbil, že regiony ještě dostanou dodatečné prostředky.

Problém se zřejmě dostane i do sněmovny - středočeský hejtman David Rath chce téma financování sociálních služeb otevřít na nejbližší schůzi. Chystá také protestní dopis ministru Nečasovi a premiérovi Mirku Topolánkovi.

Na financování služeb ve středních Čechách chybí zhruba 250 milionů korun. Podobná situace panuje i v dalších krajích. Například sociálnímu systému Olomouckého kraje bude letos chybět přibližně 470 milionů korun. Ve čtvrtek se tím má zabývat vedení kraje. Do Jihomoravského kraje má letos putovat o 260 milionů korun méně než loni. Kraji Vysočina by mělo letos chybět 135 milionů korun. Stěžuje si i Liberecký kraj - místo 320 milionů korun dostal jen 170 milionů. Na jihu Čech chybí oproti loňsku 200 milionů korun. Ministerstvo tady snížilo dotace nejvíc pobytovým zařízením, mezi které patří domovy důchodců.

Reportáž o sociálních službách na Liberecku, vstup o situaci na jihu Čech (zdroj: ČT24)

MPSV dostalo ve státním rozpočtu méně peněz než loni. Zatímco loni šlo na dotace 6,8 miliardy korun, v letošním roce by mělo jít o částku o dvě
miliardy nižší. Další peníze se snaží ministerstvo získat dodatečně. "Máme
příslib, že se v nejbližší době uvolní 1,5 miliardy korun na sociální
služby, kterými bychom mohli dofinancovat ty nejkřiklavější problémy," řekl dnes náměstek ministra Marián Hošek.

Hrozící krizi v oblasti sociálních služeb chce na nejbližším zasedání řešit
Rada Asociace krajů ČR. Na 28. ledna plánují někteří pracovníci domovů pro seniory a ústavů pro zdravotně postižené protestní akce, aby na své obtíže upozornili veřejnost.

Problémy s financováním sociálních služeb souvisí mimo jiné se zákonem o sociálních službách. Zákon zavedl příspěvky na péči zdravotně postiženým, sami si mají rozhodnout, jaké služby a u koho si zaplatí. Lidé si ale často peníze nechávají a organizace, které poskytují služby, na tom ztrácejí. Ministerstvo chystá novelu zákona, která by to měla upravit. Například lidé s nejnižším příspěvkem by měli mít v budoucnu povinnost aspoň část peněz skutečně zaplatit poskytovatelům služeb.

Domov pro seniory
Zdroj: ČT24
Vydáno pod