Chemii lze v Pardubicích studovat bez přijímaček

Pardubice - Jít na vysokou školu bez přijímacích zkoušek je snem většiny mladých lidí po studiích na gymnáziu nebo střední škole. Některé univerzity dnes takové přání dokážou splnit. Podmínkou je předem daný průměr známek ze střední školy. I tak by si ale uchazeči měli svoje rozhodnutí dobře promyslet.

Fakulta chemicko-technologická v Pardubicích láká nové studenty tím, že na většinu nabízených bakalářských oborů přijímá bez vstupních pohovorů. „Uchazeči o studium musí přicházet s určitými znalostmi matematiky, fyziky, chemie,“ připomíná proděkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Kalenda.

Zvládnout první ročník na vysoké škole není jednoduché. Potvrzují to i současní studenti. „Jestli vás baví chemie, tak to není problém. Studium je hlavně o chemii a matematice,“ říká jedna ze studentek pardubické univerzity. „Kdo nemá dobré základy matematiky a chemie, tak se ve studiu moc nechytá,“ dodává druhá.

Právě o tom se přesvědčila i studentka zlínské univerzity, která po pár měsících musela školu opustit. „Já jsem měla chemii na střední škole jen dva roky, navíc nebyla příliš dobrá. A chemie mi při studiu moc chyběla,“ svěřuje se se svou zkušeností neúspěšná studentka.

Pardubická chemicko-technologická fakulta chce studenty oslovit i obory, jako je třeba polygrafie nebo ochrana životního prostředí. Pro lepší zvládnutí prvního ročníku studentům nabízí zvláštní kurz. Ti méně úspěšní mají i další možnost. „Mohou na začátku semestru, když nastoupí a zjistí, že ten obor jim nevyhovuje, přestoupit na obor jiný,“ radí Petr Kalenda. „Finanční prostředky ze státního rozpočtu, které vysoké školy získávají, nejsou vázány jen na studenta, ale také na absolventa. Je proto v zájmu univerzit získat ke studiu studenta, který má nejen dobré studijní předpoklady, ale také zájem studium úspěšně dokončit,“ nabádá mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Böhmová.

Absolventi pardubické univerzity dosud neměli problém s hledáním práce. Uplatnění našli u českých i zahraničních podniků.