V Hostivici odvolali vedení radnice

Praha - V Hostivici u Prahy zastupitelstvo odvolalo vedení radnice. Od voleb v roce 2006 vedli město občanští demokraté a jedna radní za nezávislé. Podle nich byly důvodem pro odvolání osobní spory a iniciativa hejtmana středočeského kraje Davida Ratha.

Desítky obyvatel Hostivice se přišly podívat na jednání zastupitelstva. To deseti hlasy šesti různých stran odvolalo dosavadní vedení radnice. Teď už bývalá starostka Iva Koptová a další radní říkají, že celá akce byla domluvená a podnět k ní dal hejtman a zastupitel Hostivice David Rath. „Podle názoru zastupitele inženýra Kučery je to proto, aby ODS nebyla ve vedení radnice, protože jinak pan hejtman nedá peníze do Hostivice,“ tvrdí odvolaná starostka Iva Koptová. „Řekl jsem, že po mé zkušenosti s tím, jak naložili s minulými dotacemi, dávat dotace tomuto vedení radnice s ODS v čele je vyhazování veřejných prostředků,“ uvádí hejtman Středočeského kraje David Rath.

Trnem v oku nespokojenců se stala sedmimilionová dotace na zeleň. Město z ní vyčerpalo jen 5 milionů korun. Dalším důvodem pro odvolání byly podle opozičních zastupitelů nedokončené projekty. „Nás tady hrozně tíží dostavba školy nebo čistírny. A to jsou věci, o kterých se šest let jen mluví,“ zdůvodňuje výměnu na radnici nově zvolený starosta Jaroslav Kratochvíl. „Každý, kdo se pohybuje v oblasti dotací, ví, že se pro jejich udělení musí splnit určité podmínky. Ty splněny nebyly a vše se nyní dotahuje. Na čistírnu odpadních vod je už vše připravené. Přestože jsou mezi zastupiteli lidé, kteří nám házeli klacky pod nohy. Vše je připraveno a vyřízeno i ohledně dostavby základní školy,“ brání se bývalá starostka Koptová.      

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Skupina deseti zastupitelů, která odvolala radní ODS, odhlasovala okamžitě nové vedení radnice. Starostou se stal zastupitel za nezávislé Jaroslav Kratochvíl a místostarostou Jiří Kučera ze Sdružení Hostivice 06. Členové hostivické ODS s nově zvoleným vedením nesouhlasí. V zastupitelstvu teď přejdou do opozice.