Památkový odbor odmítá pokutovat Prahu kvůli opravě Karlova mostu

Praha - Pražský památkový odbor odmítá dát pokutu až čtyři miliony korun hlavnímu městu kvůli opravě Karlova mostu. Podle inspekce je způsob, jakým dosud rekonstrukce jedné z nejstarších a nejslavnějších českých památek probíhá, nezákonný. Hlavní město toto tvrzení odmítá.

Celý spor začal v listopadu, kdy inspekce ministerstva kultury oznámila, že hlavní město porušuje zákon o státní památkové péči. Praha totiž archeologickému ústavu v době příprav neoznámila, že bude provádět opravu mostu, neměla zkompletovaný a aktualizovaný stavebně-historický průzkum a neměla ani dokumentaci, jak bude konkrétně řešit opravu zábradlí.

Praha se však proti tomuto tvrzení ostře ohradila a inspekci poslala námitky. Inspektoři je zamítli s tím, že pražský památkový odbor má okamžitě zasáhnout. Metropoli by měl udělit pokutu, která může podle nových pravidel vyšplhat až na čtyři miliony korun. Paradoxem přitom je, že by magistrát měl dát pokutu de facto sám sobě. Památkový odbor totiž spadá pod hlavní město.

Sám památkový odbor se udělení jakéhokoli peněžitého trestu hlavnímu městu brání, podle něj došlo jen k menším pochybením. „Dospěli jsme k závěru na několika jednáních na odboru, že nemáme důvod zahájit správní řízení,“ konstatoval ředitel odboru Jan Kněžínek. „Opravu zábradlí by nikdo nezahájil bez toho, aniž by byla kompletní dokumentace,“ dodal.

Magistrát dokumentaci měl, ale pozdě 

Ze spisů vyplývá, že Praha sice dokumentaci měla, ale až po roce od začátku oprav. Podle Ondřeje Ševců z Národního památkového ústavu stojí za problémem současná praxe, kdy se projektová dokumentace dopracovává podle toho, v jakém skutečném stavu konstrukce je. Takový postup inspekce rázně odmítá.

Rozhodnout celou záležitost nyní může ještě ministerstvo kultury. To může třeba nařídit pražskému památkovému odboru, aby pokutu hlavnímu městu udělil. Zda však ministerstvo do sporu vstoupí, zatím nikdo neví.

Oprava Karlova mostu
Zdroj: ČT24