Nejbezpečnější nemocnice jsou na Moravě

Jihlava - Fakultní nemocnice Ostrava zvítězila v prvním ročníku celostátní soutěže Bezpečná nemocnice. Druhou nejbezpečnější nemocnicí je podle hlasování odborníků Nemocnice Jihlava, na třetím místě se umístila Nemocnice Havlíčkův Brod.

Iniciativa uspořádat soutěž vznikla právě v kraji Vysočina, který se musel potýkat s kauzou heparinových vražd v Havlíčkově Brodě nebo se záměnou novorozenců v Třebíči. „Je to reakce na to, co se stalo, a já jsem hrozně rád, že kraj Vysočina s touto iniciativou přišel,“ svěřuje se hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. „V řadě českých nemocnic jsou ty projekty teprve na začátku, ale je to velmi slibné do budoucna,“ přidává se předseda České společnosti pro kvalitu zdravotnictví David Marx.

Poté, co vyšly najevo okolnosti heparinových vražd, začaly se výrazně měnit poměry ve všech českých nemocnicích. Procházejí akreditačním procesem, v nemocnicích se instalují kamerové systémy, zavádí se přesná evidence léků apod. „Já největší pokrok vidím v kvalitě zdravotnické dokumentace, která nebyla v ČR na nejlepší úrovni. A tam se udělal největší kus práce,“ říká Ředitel nemocnice v Havlíčkově Brodě Vít Kaňkovský.  

Fakultní nemocnice Ostrava zvítězila s projektem zaměřeným proti záměně pacientů, léků nebo operací. Za nejbezpečnější nemocnici v republice se ale nepovažuje. „Nemůžeme říct, že některá nemocnice je 100% bezpečná. To je chiméra, to neexistuje, protože v tu chvíli bychom museli vyloučit lidský faktor, vyšší moc apod.,“ uvádí Gabriela Franková z Fakultní nemocnice Ostrava.

Nejúspěšnější projekty z prvního ročníku soutěže Bezpečná nemocnice budou zdravotnickým odborníkům prezentovány na celostátní konferenci Dny bezpečí.