Budou senioři z Lysé nad Labem žít v novém domově?

Lysá nad Labem - Už léta usilují v Lysé nad Labem o nový domov pro seniory. Prostory zámku, které tomuto účelu sloužily doteď, jsou už naprosto nevyhovující. Zvenčí je Domov Na Zámku sice krásná budova, ale uvnitř senioři žijí život bez soukromí. Občanské sdružení Lysin a někteří obyvatelé ale podali kvůli možné výstavbě nového domova důchodců soudní žalobu.

Pokoje jsou ve stávajícím domově průchozí a obrovské, někde je i deset lůžek. Až 40 seniorů na jednom patře se dělí o jedny toalety. Je tu jediný výtah a například lůžko se do něj nevejde. Ředitel Domova Na Zámku Jiří Hendrich sdělil, že nelze nic opravovat, protože se jedná o památku.

Obyvatelky domova mluví o nové budově. Stala se totiž už nutností, výstavba se ale pořád oddaluje. Lidem v sousedství vadí vybraná lokalita. Členům občanského sdružení Lysin zase dopad na životní prostředí. A tak podali žalobu k soudu. Žádali pozastavení platnosti územního rozhodnutí.

Soud nakonec žádost zamítl. Podle starosty proto není důvod ve stavebním řízení nepokračovat. Město už investovalo 6 milionů korun například do výkupu pozemků. Hlavním investorem je ale Středočeský kraj. Ten zatím váhá, protože odpůrci stavby se proti rozhodnutí soudu odvolali.

Starosta Lysé nad Labem Jiří Havelka je toho názoru, že se občanské sdružení snaží stavbu oddálit, aby nakonec vůbec nebyla zrealizována. Náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera se nechal slyšet, že s rozhodnutím nelze otálet. Jedná se totiž o prostředky z evropské unie, o které může kraj přijít.

Jestli se bude domov pro seniory stavět i přes probíhající soudní řízení, by měla do měsíce rozhodnout rada kraje.