V Aši mají příliš vody

Aš - Město Aš má problémy s vodou, nejsou však spojeny s jejím nedostatkem. Naopak, má několik pramenišť, která kdysi zásobovala místní továrny. Ty už ale zanikly a prameniště chrlí vodu dál do kanalizace. Město platí ročně půl milionu korun za stočné a od června budou chtít vodohospodáři desetkrát víc. Radnice se obrátila na Ústav státu a práva a podle posudku odborníků vodohospodáři v právu nejsou. Jejich požadavek je pro Aš neúnosný, a proto se chce radnice nejdříve pokusit o dohodu. Pokud to nevyjde, obrátí se na soud.

Starý městský vodovod v Aši, který na přelomu 19. a 20. století pracně vybudovaly místní fabriky, dnes chrlí asi 135 tisíc kubických metrů vody ročně. Na radnici říkají, že z požehnání se stala nemalá zátěž. „Měli bychom platit asi 5 milionů korun ročně za stočné, a to pro nás samozřejmě únosné není,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek (ODS). Vodohospodáři, kteří prohánějí vodu spolu s kanalizačním odpadem z koupelen a toalet, myček a automatických praček čističkou, uplatňují nárok na plné stočné. „Tyto vody nám působí na čistírně problémy tím, že naředí splaškové vody. Způsobí tak snižování efektu účinnosti čistírny a zvyšují provozní náklady,“ poukázala ředitelka vodohospodářské společnosti CHEVAK Cheb Michaela Polidarová.

Radnice se obrátila na Ústav státu a práva a podle jeho odborného posudku vodohospodáři právo na stočné od města při odvádění drobných vodních toků nemají. Logickým řešením by bylo vybudovat ve městě nový rozvod užitkové vody, to je však podle starosty v říši snů. Reálným se zdá být řešení vypouštět vodu ze starých zdrojů do potoka, k tomu by ale bylo třeba vybudovat od 11 starých zdrojů kilometry potrubí. „Předpokládáme asi 50 milionů korun investice a na to samozřejmě naše město nemá,“ dodal Dalibor Blažek.

Starosta Aše prohlásil, že bude od CHEVAKu chtít, aby se investičně podílel na odvedení přírodních zdrojů do potoka. Pokud se nedohodnou, obrátí se na soud.