Tradiční oslavy Velikonoc v Bílovicích

Bílovice - Dnes ráno nebylo ve farním kostele svatého Jana Křtitele v Bílovicích na Moravském Slovácku k hnutí. Nejen místní se dostavili v hojném počtu, nálada byla slavnostní. Před oltářem hořela velikonoční svíce, která je symbolem Ježíše Krista, který přemohl hřích a smrt. Dneškem končí čtyřicetidenní půst, bílovičtí si přišli i pro požehnání svých velikonočních pokrmů. Oslavy Velikonoc, jako každý rok a po celé republice, jsou ve znamení návratů ke kořenům a k tradicím. Podle duchovního správce farnosti Bílovice Jerzyho Walczaka je svátek Zmrtvýchvstání páně nejdůležitější událostí celého církevního roku.

V Bílovicích lpí na dodržení hezké tradice, po mši svaté se podávala slavnostní hostina neboli agapé. Pečený beránek - právě on je pro křesťany symbolem obnovy života a vítězství nad smrtí. Tento zvyk ve vesnici před několika lety obnovil místní kněz původem z Polska. „Je dobře, když to společenství prožíváme i mimo chrámové zdi,“ poukázal Jerzy Walczak.

Účastníci slavnosti souhlasí. „Lidé by si měli na Velikonoce uvědomit, že by si měli odpustit vše, čím se proti sobě provinili. První krok musíme udělat my křesťané,“ prohlásila Jarmila Baláčová. Pan Vladimír Sedláček doplnil: „Pro naše děti to je uctívání toho, na čem je celá Evropa postavená: na křesťanství.“ Pro Hedviku Šuráňovou je příjemné, že se zde potká s lidmi, které třeba rok nebo dva neviděla.

Svátky vyvrcholí zítřejší pomlázkou. S velikonočním pondělí už ale nejsou spojovány žádné liturgické úkony.