Plzeňská Techmania předvádí velikonoční kouzla

Plzeň - Fyziku nikoli jako nenáviděný školní předmět, ale jako rozvernou hru prezentuje plzeňská Techmania. Zábavný a inspirativní prostor vznikl z bývalé tovární haly, v tomto období měly prováděné pokusy jediný objekt: vajíčko. V Techmanii jsou o velikonočních prázdninách k vidění zábavné i užitečné pokusy s vajíčky. Návštěvníci se zde naučí poznat čerstvé vajíčko, jak rozlišit syrové a vařené vejce a ověří si, jak je skořápka neuvěřitelně pevná. Bude k vidění gumové, stříbrné a létající vajíčko, vejce v láhvi i na moři.

Kryštof Kolumbus postavil vejce na špičku tak, že ho naťuknul, ale jde to i jinak. Stačí k tomu pouze hrstka soli, po jejím opatrném odfouknutí zůstane vejce stát opravdu na špičce. Jednoduchý trik spočívá v tom, že skořápku udrží jen několik zrnek, které okem téměř ani nevidíme. „Je to vše založené na fyzice a někdy i tak trochu na zručnosti,“ uvedla Eva Šírová z Techmania Plzeň.

Obyčejné vajíčko může být i gumovým hopíkem, stačí ho na dva dny ponořit do octa a pak sloupnout vápnitou skořápku. Vejce drží pohromadě pouze tenká blána. Návštěvníky takové „zázraky“ zaujaly: „Vejce jako hopík z octa, skáče taky tak, to je úžasný.“

Pokus třetí: vejce má sice větší průměr než hrdlo lahve, ale i tak se dostane elegantně dovnitř. Stačí vhodit zapálený papír a vejce položit nahoru. „Vejce uzavřelo přívod vzduchu pro hoření a plamen proto zhasl. Tím se uvnitř lahve ochladil vzduch a smrštil se, vznikl podtlak a ten vcucl vejce dovnitř,“ vysvětlila Eva Šírová.

V Techmanii je ráj fyzikálních hraček a triků nejrůznějších druhů, Velikonoce však patří především Čáry máry vajíčku. „Velikonoce jsou hlavně o vajíčkách, předpokládáme, že to bude mít úspěch,“ dodal Martin Zdeněk z Techmania Plzeň.

Akce Čáry máry vajíčko se koná v Techmanii i o Velikonočním pondělí.