Národní dům v Karlových Varech marně čeká na rekonstrukci

Karlovy Vary - Vyhlášený podnik a bývalé centrum společenského dění Karlových Varů po nevydařené privatizaci už deset let chátrá. Dlouho připravovaná rekonstrukce Národního domu měla začít už na jaře, znovu se ale odkládá. Radnice sice našla investora, o vlastnictví se ale přihlásil původní majitel Ivo Ouřada. Podle náměstka primátora Tomáše Hybnera zřejmě podají právníci města na bývalého vlastníka domu žalobu. Celý spor tak nakonec bude řešit soud.

Společnost, která dům po vleklých sporech od města kupuje, má peníze i stavební povolení. Opravovat památku ale nemůže. Někdejší vlastník nemovitosti, který celou částku za dům městu nikdy nezaplatil, podal přibližně měsíc po prohraném soudním sporu novou žalobu. Do budovy už dříve vložil své finanční prostředky a část Národního domu chce proto vlastnit.

Nová žaloba může zbrzdit převod majetku a s tím související rekonstrukci o další dva až tři roky. „Nedovedu si představit, že to ta památka přežije,“ obává se ředitel společnosti Eltodo Národní dům Michal Prunar. Ouřada podle svých slov stále usiluje o záchranu objektu. Od města ale prý zatím nedostal žádné materiály, které by mohl okomentovat, a tak se k žalobě odmítl vyjádřit.

Dlouho připravovaná rekonstrukce domu se znovu odkládá.
Zdroj: ČT24