Herny a kasina v Praze zatím vítězí

Praha - Problém heren a kasin přerůstá přes hlavu Praze i Ministerstvu financí. Provozovatelé obcházejí městskou vyhlášku, staré hrací automaty vyměňují za moderní video-terminály. Jejich povolování je v kompetenci Ministerstva financí a město nemá žádný nástroj na to, jak je zakázat. Počet video-terminálů stoupl od loňska víc než o 300 procent, přestože starých hracích přístrojů v Praze v posledních dvou letech značně ubylo. Přestože Ministerstvo financí už několik let mluví dokonce o novém zákonu, licence uděluje všem žadatelům.

Hlavní město připravuje návrh novely loterijního zákona, která by zastavila boom moderních videoloterijních terminálů, ty rostou jako houby po dešti. Pomocí vyhlášky dosud reguluje počet heren se starými hracími automaty, které se nesmí vyskytovat u škol a dalších veřejných budov. Na nové loterijní zařízení, kde se hraje o větší peníze, ale nemá páky. „Za dva roky jsme v Praze snížili počet výherních hracích přístrojů o 10 procent, na druhou stranu se však počet videoloterijních terminálů meziročně jenom od loňského do letošního roku zvedl o cca 300 procent. To je pro nás naprosto nepřijatelné a proto musíme ten zákon navrhnout,“ uvedl náměstek primátora Prahy Rudolf Blažek (ODS).

Provozovatelům videoloterijních terminálů stačí povolení Ministerstva financí a s ním pak mohou otevřít hernu nebo kasinu i v blízkosti školy nebo zdravotnického zařízení, ministerstvo uděluje licence všem žadatelům. Se zvyšujícím se počtem heren roste i počet závislých hráčů. „Planých slibů a řečí v téhle oblasti bylo až až. Ať se ukáže, kdo to před volbami myslí se zdravím populace vážně,“ prohlásil primář detoxikačního oddělení Léčebny Bohnice Karel Nešpor.

Přestože moderní výherní zařízení přinášejí Ministerstvu financí značný příjem i ono připravuje zpřísnění podmínek pro udělování licencí, které mají být součástí nového loterijního zákona. Jen se na nich musí oficiálně dohodnout s loterijními společnostmi. „Je to například zavedení dvoustupňového licenčního systému a zatažení obcí a měst do systému povolování,“ poznamenal náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Protože Ministerstvo financí o novém zákonu mluví už několik let, vedení hlavního města půjde cestou novely stávajícího zákona, kterou chce předložit v září budoucí sněmovně.