V Sokolově začala ojedinělá demontáž střechy zimního stadionu

Sokolov - Specializovaná firma dnes sundala první část šedesátimetrové střechy zimního stadionu v Sokolově. Odborníci její životnost odhadli už jen na pět let. Práce na odstranění konstrukce potrvají až do příštího týdne. Ocel kvůli bezpečnosti nahradí dřevo. Kvůli špatné střeše musel být stadion na rok a půl uzavřen. Hokejisté tak musí příští ročník odehrát v Karlových Varech.

Nezvyklé operaci přihlížely desítky lidí. Konstrukci střechy stadionu, který má rozměry 60 x 50 metrů, dělníci ještě na střeše rozřezali na tři díly. Po sundání skončí kovové díly ve šrotu. Posadit šedesátimetrový kus střechy na cestu vedle stadionu nebylo vůbec jednoduché. Stavaři lany museli díl přesně nanést, aby nepoškodil okolí. Díl jen zavadil o jednu lampu. Ihned po položení museli svářeči konstrukci začít řezat, protože zasahovala do přilehlé silnice, a bránila by tak v provozu.

Další dva díly by měli stavaři sejmout a zlikvidovat do pondělí. Podle Aleše Kastla, šéfa firmy, která poskytla jeřáb, byla dnešní akce srovnatelná s loňským vyzdvižením věží na kostel sv. Mikuláše v Chebu: „Věže ale byly ještě těžší, každá měla 30 tun.“ Konstrukce střechy sokolovského stadionu váží dohromady asi 80 tun, jednotlivé rozřezané díly jsou ale lehčí. Statik David Jermaljev informoval, že lešení nešlo použít, protože bylo nutné zachovat plochu pod kluzištěm.

Hlavní stavbyvedoucí Petr Hroch se nechal slyšet, že nová konstrukce bude z dřevěných lepených vazníků, které mají oproti ocelovým konstrukcím neomezenou životnost. Rekonstrukce sokolovského zimního stadionu přijde město celkem na 150 milionů korun. 130 milionů sice získalo z Evropské unie, přesto půjde o největší investici v historii města. Práce skončí příští rok v květnu. Hokejisté by se ale na led mohli dostat už o tři měsíce dříve.

V Sokolově se hraje druhá hokejová liga a řada dětských soutěží. Hráči si tak na příští sezonu museli najít náhradní prostory. Prezident HC Baník Sokolov Rudolf Francisko prozradil, že děti budou trénovat v Chebu a v Mariánských Lázních. A tým a dorost pak v nové sportovní hale v Karlových Varech.