V Česku se dnes slavil Den hlasu

Havlíčkův Brod - Devět zdravotnických zařízení dnes lidem nabídlo bezplatné vyšetření hrtanu. Patřila mezi ně i nemocnice v Havlíčkově Brodě. Šestnáctý duben je totiž světovým Dnem hlasu.

Myšlenka připomenout si hlas jako základní komunikační prostředek vznikla v Brazílii a měla upozornit na zvýšený výskyt rakoviny hrtanu v tamní silně kuřácké společnosti. Brzy se rozšířila po Spojených státech i po Evropě s cílem zvýšit povědomí o riziku hlasových poruch. „Den hlasu se slaví celosvětově od roku 1999 a v ČR je to letos poprvé,“ podotkla Petra Černo, mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod. Kolem desáté hodiny ranní přijímali lékaři v Brodě již šestého pacienta na preventivní prohlídce.

Dle slov Petry Černo používáme hlas jako komunikační prostředek denně, a tak by si ho měl každý člověk hýčkat a šetřit. „Jde o prevenci hlavně rakoviny, v tomto období jsou to častěji ale i zánětlivé stavy,“ dodává Petr Konvalinka, tamější lékař na ORL. Lékaři v rámci vyšetření pacienty také poučili, jak se správně starat o hlasivky a co tomuto orgánu nejvíce prospívá. Konvalinka považuje za nejdůležitější dostatečnou hydrataci organismu a pohyb v čistém prostředí bez cigaretového kouře. V Česku se k historicky prvnímu Dni hlasu připojilo Hlasové centrum Praha jako organizátor akce a spolu s ním dalších osm ORL pracovišť v nemocnicích.