Dobrovolníci na lodích začali čistit Sázavu

Posázaví - Dobrovolníci se rozdělili do pěti skupin a do neděle chtějí uklidit 80kilometrový úsek z Kácova do Pikovic. Akci Čistá řeka Sázava pořádá už počtvrté obecně prospěšná společnost Posázaví. Od loňska se změnil systém úklidu - Sázava je rozdělená do pěti 16kilometrových úseků a každý má na starosti jiná skupina vodáků. Zatímco vloni čistilo řeku 350 dobrovolníků 15 dní, letos se to pokusí zvládnout 450 dobrovolníků už za 3 dny.

Před třemi lety se v Sázavě našlo přes 12 tun odpadků. Vloni, kdy se čištěný úsek prodloužil ještě o 30 km, sesbírali vodáci z břehů Sázavy neuvěřitelných 21 tun odpadu. Projektová manažerka akce Barbora Čmelíková informovala, že nejhorší kategorií jsou chataři a rybáři.

Spoluorganizátor Ondřej Holoubek prozradil, že mezi dobrovolníky se vášnivě sázelo, kdo najde kurióznější nález. V sázce byl dokonce i vrtulník. Ten sice vodáci nenašli, ani tak ale nebyla o roztodivné nálezy nouze.

Projekt Čistá řeka Sázava finančně podporují posázavské obce a také sponzoři. V minulých letech se zapojoval i kraj, letos ale žádné peníze na úklid řeky neposkytl.