U pravoslavných o půlnoci vrcholí velikonoční svátky

Karlovy Vary - Velikonoce u pravoslavných dnes pokračují Velkou sobotou. Vzkříšení Páně začnou oslavovat o dnešní půlnoci, krátce předtím se budou konat slavnostní církevní průvody provázené zpěvem s procesním křížem, korouhvemi, svícemi a ikonami. Vyvrcholí tak velikonoční svátky, které u pravoslavných začínají vždy o několik dní později - všechny východní církve se totiž řídí juliánským kalendářem a rozhodnutím církevního sněmu z roku 325, a proto slaví Velikonoce až tehdy, když židům skončí svátek nekvašených chlebů Pesach.

Slavnostní bohoslužby se od rána konají v desítkách kostelů po celém Česku. Do kostela svatého Petra a Pavla v Karlových Varech míří od rána stovky lidí. Nasládlé pečivo jako je kuliči nebo pascha a vajíčka nosí věřící do kostela v nazdobených koších. Je to tradice, která je obdobou české pomlázky. Lidé se ale mohou najíst až po půlnoci. Pravoslavní věřící drželi velký půst 40 plus 7 dní, který končí dnes. Během půstu nesmí jíst maso, vejce, sýry nebo pít mléko.

Pravoslavná církev odhaduje, že počet jejích věřících v Česku je zhruba 250 tisíc. Z toho více než dvě třetiny jsou cizinci, kteří tu pracují a žijí. Východní církve poukazují na to, že podle Bible se Kristovo vzkříšení uskutečnilo až po Pesachu. Zároveň však v jejich praxi platí, že je možno se v určité zemi či diecézi připojit k tamní křesťanské většině a slavit Velikonoce a Vánoce ve stejném termínu jako římští katolíci a protestanti.