Nebezpečná skála již neohrožuje obyvatele Havlovic

Havlovice - Obyvatelé Havlovic na Trutnovsku se už nemusí bát padajícího kamení ze skalní stěny u frekventované silnice. To, že kameny padající z této skály nikdy nikomu neublížily, bylo podle obyvatel Havlovic velkým štěstím. Odborná firma skálu zajistila, aby pohyb pod ní nebyl nebezpečný. Práce, na které Havlovičtí léta neměli peníze, začaly na konci března a měly by skončit do týdne.

Zejména v posledních letech padaly na poměrně frekventovanou silnici úlomky nejrůznějších rozměrů stále častěji. Cestu přitom denně využívají děti z nedaleké základní školy a vede tudy i cyklostezka do Babiččina údolí. Starosta Havlovic Pavel Dvořáček situaci přirovnal k časované bombě.

Skála byla obnažená počátkem šedesátých let, kdy se stavěl most přes řeku Úpu. Od té doby zvětrávala a stávala se rok od roku nebezpečnější. Její zajištění už se dál odkládat nedalo. Odborná firma stěnu překryla pletivem. Stavbyvedoucí Jiří Sochor informoval, že celkem je nainstalováno přes tisíc metrů čtverečních ocelového pletiva a zhruba 400 svorníků.

Pavel Dvořáček dodal, že životnost sítě je 50 let. Obec skálu zabezpečila jen díky státní a evropské dotaci. Sama by si téměř pětimilionovou investici dovolit nemohla.