Akvaduktu v Sezemicích hrozí zánik

Sezemice (Pardubicko) - Vzácná vodní křižovatka v Sezemicích na Pardubicku je vážně ohrožena. Třináct metrů dlouhý akvadukt z konce 19. století se rozpadá a město na jeho opravu marně shání peníze. Na vině je podle radních i pochybení úředníků pardubického magistrátu. Jejich vinou se akvadukt nedostal na seznam kulturních památek. O žalostném stavu akvaduktu přitom pracovníci magistrátu vědí a sami připouštějí, že jde o unikát. V Sezemicích přesto doufají, že peníze na opravu seženou dřív, než se vodní křižovatka úplně zbortí.

Na první pohled vypadá jako obyčejný most přes řeku. Voda ale protéká nejen pod ním, ale i na povrchu, poprvé ji tu akvaduktem pustili v roce 1892. „Ve spodu je Zadní Lodrantka a vrchem teče mlýnský náhon. To je uměle vytvořený kanál,“ uvedl místostarosta Sezemic Josef Ulrych (ODS). Naposledy se tato unikátní technická památka opravovala v roce 1943, od té doby akvadukt chátrá a podle zástupců Sezemic hrozí jeho úplný zánik. „Zdi akvaduktu, které by měly chránit tok náhonu, se rozpadají a hrozí, že se v nejbližší době zřítí,“ potvrdil vedoucí odboru správy majetku a životního prostředí MÚ Sezemice Václav Schejbal.

Na obnovu vodní křižovatky město potřebuje zhruba milion a půl. Když naposledy žádalo o evropskou dotaci, tvrdě narazilo. „Vinou úředníků magistrátu Pardubice se akvadukt nedostal na seznam kulturních památek,“ dodal místostarosta Ulrych. Úředníci magistrátu přiznali vinu, jako památku po celou dobu evidovali úplně jinou, méně hodnotnou stavbu uprostřed polí. Vedoucí kanceláře primátora na Magistrátu města Pardubic Michal Zitko poznamenal: „Došlo k určitému pochybení, město vedlo ve svém seznamu jako památku objekt, který skutečně památkou nebyl.“

O žalostném stavu akvaduktu přitom pracovníci magistrátu vědí a sami připouštějí, že jde o unikát. „Zachoval si charakter technické stavby z konce 19. století,“ vysvětlil Jaroslav Trojan z úseku památkové péče Magistrátu města Pardubic.

Město předpokládá, že Sezemice požádají ministerstvo kultury o zapsání akvaduktu na seznam památek. V Sezemicích zase stále doufají, že peníze na opravu seženou dřív, než se vodní křižovatka úplně zbortí.