Na stavbu silnice mezi Opavou a Ostravou už nejsou peníze

Opava - Stavbu důležité rychlostní silnice mezi Mokrými Lazci na Opavsku a hranicí okresu Ostrava chce stát během několika týdnů obnovit. Na pokračování stavby se teď podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Kupky shání peníze. Ty totiž došly pouhé dva týdny po zahájení stavby. Pokračování stavby ministerstvo dopravy předpokládá v řádu několika týdnů. Podle původního plánu měla být silnice hotová za čtyři roky. Tento termín mohou stavbaři ještě stihnout. Stát by ale musel peníze uvolnit co nejdříve.

Nová silnice mezi Opavou a Ostravou je pro spojení se západní částí Moravskoslezského kraje klíčová. Snaha o obnovení stavebních prací dokonce dokázala v tomto případě spojit krajskou koalici s opozicí. „Zhotoviteli hrozí, že bude muset propouštět lidi, hrozí ostuda i státu, protože smlouva o výstavbě komunikace je podepsaná,“ připomíná primátor Opavy Zbyněk Stanjura. „Je uzavřena smlouva mezi firmami a státem, takže ty firmy mohou požadovat určité odškodnění,“ dodává hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Desetikilometrový úsek nové silnice má nejen urychlit dopravu mezi Ostravou a Opavou, ale i pomoci okolním obcím. Jejich centry teď totiž projíždí denně přes 20 tisíc aut. „Je to jedna z prioritních staveb a věřím, že jako se nalezly prostředky na pokračování výstavby komunikace R47, tak se to podaří i v tomto případě,“ říká náměstek Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Ministerstvo dopravy už uznalo, že peníze na tuto stavbu najít musí. Vysvětluje, že došly zcela nečekaně kvůli změně kurzu koruny vůči euru. Na tuto stavbu totiž přispívá Evropská unie. „Věřím, že v rámci týdnů bude možné se stavbou pokračovat. Může to být již příští měsíc. Ta jednání probíhají, hledáme způsob, jak najít finanční prostředky v rámci aktuálních možností,“ slibuje mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka.