Karlovarsko očekává potíže při volbách do Evropského parlamentu

Karlovy Vary - Starostové menších obcí v Karlovarském kraji mají potíže zajistit volební komise pro volby do Evropského parlamentu. Kvůli malým odměnám a práci v pozdních nočních hodinách v nich lidé působit zkrátka nechtějí. Přestože se snaží komplikacím předejít, je situace pro starosty nepříjemná. Už při volbách do krajských zastupitelstev sháněl starosta Jenišova lidi do volební komise jen velmi obtížně a podobné problémy měli i další starostové. Teď za stejné peníze při nadcházejících volbách do Evropského parlamentu čeká komisaře nepříjemnější práce a přibude jim ještě den navíc.

Dveře volebních místností se zavřou v sobotu odpoledne, začít počítat hlasy ale mohou členové komisí až v neděli v noci po 22. hodině. „Volební komise skončí v brzkých ranních hodinách, ti lidé musí potom do práce, nebo si budou muset vzít v zaměstnání na další den volno,“ uvedl starosta Bochova Miroslav Egert (nez.). Starosta Jenišova Ivan Truksa (nez.) doplnil: „Mám opravdu vážné obavy, že nebudu mít lidi, kteří by do komise šli.“

Od státu dostanou členové volebních komisí za tři dny práce přibližně 1 300 korun, musí však ještě zaplatit zdravotní pojištění. „Určitě to není odpovídající,“ prohlásila členka volební komise v Bochově Andrea Bílová. Průběh voleb do Evropského parlamentu určuje přímo speciální zákon, a termín sčítání tedy není možné nijak změnit, vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka: „Termín 22. hodiny v neděli je dán tím, že se hlasy mohou sčítat až po uzavření všech místností v celé Evropské unii.“

Pokud starosta členy volebních komisí nezajistí, převezme jeho pravomoci kraj. „Krajský úřad musí potom ty věci zabezpečit,“ potvrdil ředitel Krajského úřadu Karlovy Vary Roman Rokůsek. Prokáže-li starosta, že vyčerpal všechny své možnosti, a přesto komisi nesestavil, žádné stíhání mu nehrozí. Krajský úřad příkazem nominuje své úředníky do neúplných komisí a výsledek voleb bude v takovém případě platný. Není to ale tak jednoduché. Pokud by například starosta prohlásil, že nikoho přemlouvat nebude a komisi nesestavil, potom by mu samozřejmě hrozilo stíhání pro maření voleb. Tak alespoň vidí situaci právníci karlovarského krajského úřadu.

Starostové by měli požádat o pomoc kraj nejpozději týden před volbami, aby nominované členy stihl proškolit statistický úřad.