Plzeň neví, zda pronajme svou teplárnu

Plzeň - Plzeňský magistrát dostal obchodní nabídku, která zamotala úředníkům hlavu. Československá investiční skupina J a T projevila zájem o Plzeňskou teplárenskou, která patří městu. Skupina by si ji na deset let pronajala. Zvážit všechna pro a proti bude ale podle radních náročné. Navíc má magistrát na rozhodnutí jen čtyřicet dnů. Najít společné stanovisko tak bude velice obtížné.

Na plzeňské radnici to vře a na chodbách se mluví o obchodu desetiletí. Pronájem teplárny na tolik let dopředu má velké výhody ale i velká rizika. Politici se nemohou dohodnout, co převažuje. „Musíme posoudit výhodnost té nabídky, jestli odpovídá cena,“ říká plzeňský primátor Pavel Rödl. „Bylo by špatné, kdyby město pronajalo slepici, co snáší zlatá vajíčka, a pak tam nezůstala jen prázdná fabrika,“ upozorňuje předseda kontrolního výboru magistrátu Miroslav Šimák. „Mně se ten záměr nelíbí, a pokud nebudou pádné argumenty, tak budu hlasovat proti,“ zdůrazňuje předseda kontrolního výboru Plzeň 1 Miroslav Brabec. 

Je to doslova filozofická otázka, tvrdí politici. Pronájmem teplárny by se vyřešil velký plzeňský problém s uhlím, které město nemůže získat. Zároveň by se tak vyřešil problém i se spalovnou, kterou se stále nedaří kvůli odporu lidí postavit. Riziko je podle nich ve ztrátě vlivu, což by mohlo zahýbat cenou tepla. „Teplárna zásobuje teplem velkou část Plzně,“ připomíná náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek. „Lidé se obávají, zda se jim nezdraží teplo. Toho se obávám i já,“ uvádí Miroslav Brabec. „V nabídce je napsáno, že by cenu tepla dál regulovalo město. Takže toho se asi lidi bát nemusí,“ rozptyluje obavy primátor Rödl. 

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle Mladé fronty Dnes je finanční skupina za pronájem teplárny ochotná platit 140 milionů korun ročně. To zhruba odpovídá dividendám, které z ní město má. Bonus by spočíval v tom, že by se vleklé problémy rychle vyřešily ale rizika i přesto zůstávají. „Náš zájem vychází z celkové situace a z vývoje českého teplárenství,“ dodává ředitel komunikace firmy J a T pro oblast energetiky Martin Maňák.   

Radnice se musí rozhodnout brzy, ale politici se v názoru na výhodnost transakce stále nemohou shodnout.