Část politiků nesouhlasí s novým primátorem ve Dvoře Králové

Dvůr Králové - Zakladatel Volby pro město a bývalý primátor Hradce Králové Martin Dvořák se ostře ohradil proti členům své strany, kteří umožnili zvolení starosty Daniela Lukeše z ODS - ten byl před pěti lety podmíněně odsouzen za účast na ozbrojeném vydírání. Zakladatel Volby pro město Martin Dvořák, který teď působí ve Spojených státech, věří, že se jeho strana nakonec od nového starosty distancuje.

Násilný kriminální delikt není morální překážkou pro výkon funkce starosty. Takový signál vyslala veřejnosti ODS ve Dvoře Králové. Její člen, podnikatel Lukeš, před pěti lety podmíněně odsouzený za účast na ozbrojeném vydírání, se stal starostou. Rozhodly hlasy Volby pro město. Stanovisko strany vysvětluje místostarosta Dvora Králové takto: „Ten člověk má čistý rejstřík trestů, takže pro nás je bezúhonný, proto jsme pro něj zvedli ruku."

Postup zastupitelů VPM odsoudil zakladatel Volby pro město a bývalý hradecký primátor Dvořák. Ve svém prohlášení vyzval klub, aby dál starostu nepodporoval a distancoval se od něj. „Volba pro město je postavena na zásadách, které uznávání nebo dokonce podporu člověka s prokázanou účastí na kriminálním činu rozhodně vylučují. Bohužel nedokážeme zabránit tomu, aby se i pod naší hlavičkou objevil někdo, kdo takové programové zásady nectí."

„Pokud má někdo v minulosti takový trestný čin, tak by ho to mělo pro jakékoli působení v politice diskvalifikovat, a to doživotně. Já s takovýmto člověkem v politice hluboce nesouhlasím,” myslí si předseda Volby pro město Josef Malíř. Zaplněný sál Hankova domu přivítal volbu starosty Lukeše potleskem i pískotem. Jeden z občanů označil den volby za ostudu města. „Já nevím, kde sebral tolik odvahy, vůbec na tuto funkci kandidovat,” dodává důchodce Petr Růžička.

Starosta Lukeš před zastupiteli popřel, že by se účastnil ozbrojeného vydírání člověka, jak s odkazem na pravomocný rozsudek soudu uvedla Česká televize. Jaký trestný čin spáchal, ale neřekl. Nevyjádřil lítost, ani se neomluvil. Na kameru odmítl svá obvinění komentovat.

Za podporu starosty Lukeše získala Volba pro město křesla místostarosty a dvou členů rady. Vedení Volby pro město se bude postupem dvorských zastupitelů VPM zabývat a podle předsedy Malíře k tomu vydá jasné stanovisko.