Obyvatelé novostavby mají v bytech plíseň a trhliny

Mladá Boleslav - Obyvatelům nového bytového domu v Mladé Boleslavi už dochází trpělivost. Stavebník stále ještě neodstranil závady. V některých bytech je plíseň, jinde se objevují trhliny. Město podalo na firmu žalobu. Bytový komplex postavilo s finanční podporou státu.

Vlhkost, plíseň, praskliny – na to si stěžují lidé, kteří se nastěhovali do novostavby. Po dvou letech se objevují stále nové závady. „Rezavění tady kolem oken, praskliny, neustále to tady vlhne, když prší nebo taje sníh, nedá se to vlastně opravit, dokud někdo nezasáhne tady na střeše,“ popisuje závady družstevník Radomír Popek.

Stavitel - firma Eube - se navíc vůbec některými reklamacemi nezabývala, tvrdí družstevník Martin Smolka, který vede kontrolní komisi bytového družstva Laurinova 2.

Zástupce firmy Eube Josef Vaněk ale říká, že oprávněnost některých reklamací uznává: „My jsme vady opravovali, opravujeme a opravovat budeme.“

Družstevníci a mladoboleslavská radnice, ale tempo oprav kritizují. „Po měsících neúspěšných jednání o zrychlení odstraňování závad jsme přistoupili k podání žaloby,“ uvedl pro ČT Robin Povšík (ČSSD), odstupující náměstek primátora Mladé Boleslavi.

Podle zástupce firmy Eube vzniká plíseň v bytech kvůli tomu, že lidé málo větrají. Jinde prý obyvatelé nepustili řemeslníky do bytu, proto firma resp. její spolupracovníci nemohla závady odstranit. „Ty firmy jsou připravené, ale říkám, že je tam nechtějí pustit,“ říká Josef Vaněk.

Svojí zkušenost s reklamací shrnuje družstevník Radomír Popek takto: „Já už to reklamuju 3/4 roku. Asi před 2 měsíci se tady objevili a nic zajímavého nám neřekli, jen že se to jednou spraví a od té doby o nich zase není slyšet.“

Družstvo podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, který zanedbal své povinnosti při výstavbě. „Myslím si, že tady stavební dozor mělo město a to mělo zodpovídat za to, jak bude stavba probíhat,“ říká Aleš Hudek, člen představenstva bytového družstva Laurinova 2. „Pokud se ukáže, že zodpovědnost padá i na stavební dozor, tak si to musí odnést i stavební dozor,“ uznává odstupující náměstek primátora Robin Povšík (ČSSD).

Stavbou se zabýval i Nejvyšší kontrolní úřad. Zjistil, že výběrové řízení na dodavatele neproběhlo v souladu se zákonem. Městu proto hrozí, že bude muset vrátit část státní dotace.