Pražské kluby chtějí zrušit zákaz koncertů po 22. hodině

Praha - Pražské hudební kluby chtějí pořádat koncerty i po 22. hodině večer. Česká republika je podle provozovatelů klubů jedinou zemí Evropské unie, kde se, až na výjimky, večer kvůli rušení nočního klidu nesmějí konat hudební produkce. Chystají se proto oslovit městské i státní instituce, aby situaci změnily.

Kvůli tomu, že kapely můžou vystupovat jen do 22 hod., na ně chodí málo lidí. Provozovatelé pražských hudebních klubů si od zrušení zákazu koncertů po 10. hodině večer slibují vyšší návštěvnost a pestřejší program. Za jeden večer by v klubu stihly vystoupit až tři skupiny, jak je běžné v zahraničí.

Jednatel klubu Akropolis Jaroslav Raušer podotkl, že si nikde jinde nevšiml, že by hudební produkce končila v deset hodin večer. Většinou prý spíše začíná. „Většina lidí nemá možnost mít v sedm hodin všechno hotové, být po práci a mít vykoupané děti, aby mohli jít na koncert,” dodává jednatel hudebního klubu Roxy Jan Mayer.

Mnohé kluby, jako třeba Roxy v Dlouhé ulici, investovaly do protihlukových izolací vysoké částky a samy už hluk, kterým by obtěžovaly okolí, údajně nevytvářejí. Proti plošnému povolení nočních produkcí je však například městská část Praha 1. „Každý klub, každá restaurace, je individuální subjekt a musí se posuzovat individuálně,” vysvětluje tiskový mluvčí městské části Jan Šlajs.

Navíc stížností na hluk právě v centru Prahy rok od roku přibývá. Místní radnice proto doporučila magistrátu hlavního města, aby vydal hlukovou vyhlášku, která by efektivněji postihovala rušení klidu. Podle Jana Šlajse mohou dodržování hlukové hladiny kontrolovat pouze pracovníci hygienické stanice, nebo ti, kteří jsou k tomu oprávněni. Touto obecnou vyhláškou by se měla pravomoc rozšířit i na městskou policii.

„Já vítám tuto aktivitu Prahy 1, protože se stává, že městská část povolí určitou akci, třeba i na veřejném prostranství, ale pak stížnosti posílá hygienikovi, ať to občanům vysvětlí. Tak ať to vysvětluje sama radnice,” myslí si Vladimír Polanecký z Hygienické stanice hl. města Prahy.

Pokud hlukovou vyhlášku nová městská rada a zastupitelstvo schválí, platit by měla nejen v první městské části, ale po celé Praze. Za její porušení hrozí provozovatelům restaurací klubů až dvou set tisícová pokuta.