Děti po zimě uklízely Krkonoše

Hradec Králové - Víc než tři stovky dětí ze základních škol se dnes vydaly uklidit Krkonoše. Po zimní sezóně sbíraly odpadky kolem frekventovaných turistických cest. Ekologickou akci pořádala Správa Krkonošského národního parku. Podle odborníků je právě toto jedna z efektivních cest při ekologické výchově dětí i dospělých.

Školákům z Horní Branné dnes zvonek nezvonil. Místo vyučování se za ranní mlhy vydali k chatě Špindlerovka nad Špindlerovým Mlýnem uklízet svahy Krkonoš. „Každé čtveřici dám jeden pytel a každý dostanete jednu rukavici,“ udílí poslední pokyny Pavel Jiřička z KRNAP ve Špindlerově Mlýně.

A pak už školáci zamířili do údolí Bílého Labe. Jejich oči při sestupu pozorně sledovaly okolí turistické cesty. „Vždy tady po zimě zůstanou odpadky,“ říká jeden z žáků David Kneř. „Chceme, aby tady bylo čisto,“ dodává spolužák Jindřich Hartig. „Jak vidíte, je toho poměrně dost. Jsou to hlavně igelitové tašky, různé krabičky, například od cigaret, prostě všechno možné,“ ukazuje kolem sebe další z žáků Michal Šimunek.    

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V Krkonoších sbíralo odpadky celkem tři sta čtyřicet žáků tamních škol. „Tato akce má kromě ekologického podtextu, kdy děti pomůžou uklidit nejfrekventovanější turistické cesty od odpadků, i tu myšlenku, že když si sáhnou na odpadky a pomůžou je uklidit, tak v budoucnu mnohem hůře odpadky vyhodí do přírody,“ vysvětluje Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí.

A zřejmě nejkurióznější nečistota nalezená v krkonošské přírodě? List z česko-japonské konverzace, který děti sebraly v trávě před dvěma lety. Děti dnes v Krkonoších uklízely také na jiných místech, v Harrachově a v Peci pod Sněžkou.