Celníci zadrželi na Chebsku kamion plný tabáku

Cheb - Kamion plný tabáku z Vietnamu zadrželi celníci nedaleko Chebu. Podle dokladů měl převážet školní batohy. Zatajením zásilky tabáku by státu vznikla na clu a spotřební dani škoda ve výši 71 milionů korun. Podle odhadů celníků by se z dvaceti tun tabáku dalo vyrobit asi dvacet milionů cigaret.

Podle přepravních dokladů převzal řidič zapečetěný kontejner v Hamburku. Měl ho převézt do Prahy. Odběratelem je česká společnost s ručením omezeným. „V kontejneru mělo být naloženo 807 kartonů se školními batohy. Ve skutečnosti byly batohy pouze ve 44 kartonech a v těch zbývajících, tedy v převážné části, byl cigaretový tabák,” uvedla mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.

Celníci zatím na území České republiky odhalovali nelegální cigaretky, které jako výchozí surovinu používaly méně kvalitní vykuřovací tabák. Tentokrát se jedná už o aromatizovaný tabák určený přímo v výrobě konkrétních značek cigaret.

Ani značný celní a daňový únik nemusí být podle celníků trestný čin. Musí dokázat úmysl obohatit se konkrétní osobě. Firmy anebo společnosti, respektive statutární zástupci, v takových případech nemají trestní odpovědnost. Je možné zahájit správní řízení, které končí maximálně čtyřmilionovou pokutou. „Pokud by byl zjištěn pachatel tohoto dovozu, pak mu hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let,” dodala mluvčí Blahutová.