Opatovický kanál: Vodáci se rozloučili s letošní sezonou

Lázně Bohdaneč - Vodáci na východě Čech se rozloučili s letošní sezonou. Poslední namočení pádla a uzamčení řeky se odehrálo už tradičně u Opatovického kanálu v Lázních Bohdaneč na Pardubicku.

Vodácká kapela, občerstvení připravované přímo na lodi, křtění háčků a hlavně zamykání řeky vodníkem Čochtanem. To všechno patřilo k rituálu, kterým se východočeští vodáci rozloučili s letošní sezonou. „Pardubice vždycky byly vodácké město, vyrostl zde Martin Doktor, plno slalomářů, tradice se tu drží pořád,” říká Petr Gloss z Klubu vodáků turistů Pardubice. Pak Čochtan tradiční formulkou a pomocí velkého klíče uzamkl řeku: „Takže zamykáme letošní vodáckou sezonu na tři západy!”

Tradice zakončení vodácké sezony sahá do roku 1967. Posádky všech lodí se vydaly na patnáct kilometrů dlouhou plavbu po Opatovickém kanálu. „Tohle je jedna z mála akcí, kde se sejdou všechny vodácké generace, od těch nejmenších po ty úplně největší,” říká účastník akce Dan Kodera.

Na zakončení vodácké sezony u Opatovického kanálu přijíždí každoročně tři stovky lidí. Ani letošní setkání nebylo výjimkou.