Konkurs na ředitele školy vyhrála šéfka školského odboru

Hradec Králové - Vedoucí odboru školství na krajském úřadě v Hradci Králové Eva Stehlíková zvítězila v konkursu, který připravil její odbor. Ona se pak stala ředitelkou tamní střední průmyslové školy. Krajský úřad odmítá názory, že konkurs byl zmanipulovaný a místo pro budoucí vítězku předem připravené.

Už letos na jaře pronikly z hradeckého krajského úřadu na veřejnost informace o tom, že vedoucí odboru školství Eva Stehlíková shání nové místo a že z úřadu odejde. To se také stalo. Málokdo ale věděl, že se přihlásila do konkursu na ředitele střední průmyslové školy, že ho vyhrála a že jí krajská rada skutečně ředitelkou jmenovala. 1. srpna, o prázdninách, kdy je pro veřejnost téma školství zcela okrajové.

„Je obecným tajemstvím, že paní Stehlíková si vypsala konkurs a také ho vyhrála. Já považuji tento konkurs za zmanipulovaný,“ prohlašuje královéhradecký středoškolský učitel Jaroslav Bajer. Sekunduje mu zastupitel Královéhradeckého kraje za KDU-ČSL Vladimír Derner: „Pro Královéhradecký kraj to je téměř charakteristické. Různě zmanipulovaných výběrových řízení, zejména na ředitele škol zřizovaných krajem už bylo několik.“

Ředitelka Stehlíková rozhovor před kamerou na téma konkursu odmítla se slovy: „Není zapotřebí k tomu cokoliv dodávat.“ Radní kraje Zdeněk Kraus (SNK-ED) průběh konkursu obhajuje jako zcela regulérní: „Konkurs byl řádně vypsán. Přihlášení kandidáti prošli konkursním řízením. Nevím o žádném zmanipulování. Lepší kandidát než bývalá vedoucí odboru školství se prostě skoro ani nemůže najít: má zkušenosti z řízení školy, zkušenosti z řízení školského úřadu. Její vítězství v konkursním řízení bylo naprosto přesvědčivé.“ Na průběhu ani na výsledku konkursu nebylo nic neobvyklého, míní radní Kraus.