Vyděrači terorizovali klienty sociálního ústavu

Sokolov - Skupina vyděračů déle než měsíc okrádala klienty Domu na půli cesty v Kynšperku na Sokolovsku. Tvrdí to vedoucí sociálního zařízení. Případ začala vyšetřovat policie. Ta zatím kvůli loupeži stíhá 17letého muže. Pachateli podle policie hrozí pět let vězení.

Obyvatelé Domu na půli cesty říkají, že čtveřice mužů bouchala a kopala do dveří sociálního zařízení téměř každý večer. Násilníci vyhrožovali, že když jim nikdo neotevře, vrátí se ve dne a někoho zabijí. Uvnitř domova brali vše, co mělo nějakou hodnotu. Klienti Domu na půli cesty potvrzují, že útočníci si brali všechno, co potřebovali, a že vyhrožovali, že toho, kdo se jim postaví na odpor, zabijí.

„Přišli o všechno, věže, playstationy - pořád museli peníze odevzdávat,“ vypočítává vedoucí domova Hana Kábrtová a říká, že rány na dveře v noci několikrát slyšela. Obyvatelé domova ale nikdy nechtěli mluvit o tom, co se děje: „Všichni se báli, když jsem to chtěla nahlásit na policii.“

Manžel Hany Kábrtové, který pomáhá v sociálním zařízení jako výchovný poradce, měl podezření, že lidem někdo ubližuje a začal dům kontrolovat. Když zjistil, že jsou uvnitř muži, kteří tam nemají co dělat, přivolal policii. „Spěchali pryč a v tom přišla policejní hlídka, kterou jsem přivolal, a za chvíli je zatkli,“ vzpomíná Tomáš Kábrt.

Podle mluvčí sokolovské policie kriminalisté případ stále prošetřují, vyslýchají svědky i podezřelé. „Zatím stíháme z provinění trestného činu loupeže 17letého mladíka,“ uvedla mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová.