Vary rekonstruují Národní dům

Karlovy Vary - Historická budova Národního domu v Karlových Varech se po 14 letech dočká rekonstrukce. Podle odhadů si opravy dříve známého hotelu vyžádají asi 750 milionů korun. Kulturní památku Národní dům prodal karlovarský magistrát v roce 1994 podnikateli Ivo Ouřadovi za 42 miliónů korun. Město se ale peněz nedočkalo.

Podle tiskového mluvčího karlovarského magistrátu Jakuba Kaválka nebyla plněna smlouva, proto získalo město po několika letech objekt zpět. Dům prý ale chátral a je velmi špatném stavu.

Radnice proto snížila cenu na polovinu a ve výběrovém řízení našla nového kupce. Aby se neopakovala situace z minulých let, zvolili radní i jiný postup prodeje. Jakub Kaválek přibližuje podrobnosti: „Vítězné společnosti je Národní dům nejprve pronajat na dobu dvou let, a jestliže splní všechny podmínky, tedy zrekonstruování, tak následně dojde ke skutečnému prodeji.”

Nový investor chce z Národního domu opět vybudovat hotel s kapacitou téměř dvou set lůžek. Kvůli zachování historického rázu ale přistaví také novou budovu, která má sloužit jako kulturní centrum. „Díky nové části budeme schopni saturovat původní starou budovu, nebudeme muset tolik zasahovat do jejích konstrukcí, protože parkingy a zázemí vyřešíme v nové budově,” dodává architekt Jan Fousek.

Jednatel vítězné firmy Michal Prunar uvedl: „Jelikož jsme odevzdali o měsíc dřív studii dopadu stavby na životní prostředí a pokud všechno dobře dopadne, tak bychom v létě 2009 mohli otevírat.” Architekti v těchto dnech představují plány nové i původní budovy. Možnost prohlédnout si zdevastované prostory Národního domu mají lidé do 6. října. Samotná rekonstrukce začne na jaře příštího roku.