První značku Práce postižených získal prosečský Ergotep

Proseč (Chrudimsko) – Výrobky z chráněných dílen, kde pracují lidé s postižením, ponesou novou ochrannou známku Práce postižených. Jde o projekt s působností po celé ČR, jehož nositelem je Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Jako první V Česku i v Evropě získalo družstvo invalidů Ergotep v Proseči na Chrudimsku.

„Tím, že si lidé koupí výrobky označené touto známkou, přímo podpoří jednotlivé výrobce,“ vysvětlila ČT jeden z cílů projektu předsedkyně nadačního fondu Lenka Kohoutová. Ochranná známka by měla také zamezit zneužívání zdravotně postižených na trhu práce, naopak měla by podpořit chráněné dílny, které zákony dodržují.

Družstvo invalidů Ergotep splnilo všechny podmínky k získání ochranné známky. V chráněné dílně pracuje 120 zaměstnanců. „Z toho 116 jsou lidé se zdravotním postižením,“ upřesnil předseda družstva Ergotep Jiří Herynek. Každá firma, která se chce o známku Práce postižených ucházet, musí projít rozsáhlým auditem.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

O projektu značky Práce postižených:

  • Účelem ochranné značky je především udržitelnost vhodných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, podpora, zviditelnění, propagace produktů a práce osob se zdravotním postižením a jejich zaměstnavatelů, kteří mají nelehkou úlohu ve svém počínání.
  • Ochranná značka slouží k přímé podpoře a prezentaci zaměstnávání postižených spoluobčanů, a to u zaměstnavatelů, kteří v rámci chráněného pracovního trhu i mimo něj přizpůsobují pracovní podmínky, pracovní postupy, dodržují veškerou platnou legislativu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením, dále ke stírání bariér mezi zdravými a postiženými, masivní podpoře marketingu výrobků, které prokazatelně vyrobily, kompletovaly nebo balily osoby se zdravotním postižením.
  • Ochranná značka slouží mimo jiné k přímé podpoře odbytu výrobků z firem, kde pracují osoby se zdravotním postižením, tak, aby člověk, který nepřispívá na charitu, protože se bojí, že jeho příspěvek bude zneužit, si může vybrat a koupit výrobek, který skutečně potřebuje, hodí se mu, a díky svému nákupu přímo podpoří firmu, která zaměstnává postižené. Své výrobky tak mohou vyrábět dál.