Velešín: Za postřelení recidivisty dostal podmínku, místní protestují

Velešín – Obyvatelé jihočeského Velešína rozjíždějí petiční akci. Nesouhlasí totiž se zatím nepravomocným rozsudkem, podle kterého dostal strážník Václav Ottenschläger roční podmínku za to, že při zatýkání postřelil celostátně hledaného recidivistu. Petici už podepsalo dvě stě lidí.

Loni v říjnu došlo v obci k vloupání se střelnou zbraní. Strážník byl přesvědčen, že pachatel je celostátně hledaný recidivista. Strhla se honička a při ní padlo několik výstřelů. Ottenschläger tvrdí, že střílel jen do vzduchu. Kulka recidivistu ale zasáhla do hýždí a do varlete. Po uzdravení putoval za mříže. Město si podle starosty Josefa Klímy po dopadení muže hodně oddechlo. O to více jsou překvapeni trestem pro muže zákona. „Zákonná kritéria pro použití služební zbraně jsou možná až příliš přísná a v některých situacích můžou policistům bránit v efektivním plnění služebních povinností. Až do případné změny zákona ale musí policisté i soudy respektovat současné právní znění,“ odůvodnil rozsudek soudce.

Proto místní organizují petici na strážníkovu podporu a také proto, aby poukázali na špané zákony. Bojí se, že policisté budou více opatrní. Petici chtějí donést do parlamentu a ministrovi vnitra už v září.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)
Městská policie
Zdroj: ČT24