Dvojí metr při chomutovských exekucích?

Chomutov - Chomutovské exekuce vyvolaly další spor. Podle opozice měří radnice při exekucích dvojím metrem a soustřeďuje se na malé dlužníky. Argumentuje případem firmy podnikatele Jiřího Nováka, bratra někdejšího starosty a senátora Alexandra Nováka. Ta dlužila za svoz odpadů desítky tisíc korun. Technické služby dluhy vymáhaly řadu měsíců. Na rozdíl od malých dlužníků na firmu ale neposlaly exekutory.

Kvůli osmisetkorunovému dluhu za popelnice přišla rodina Tancošových o počítač, audiosestavu a lednici. „Vzali nám věž, lednici, počítač pro děti,“ vypočítává pan Tancoš.

Ve stejné době přitom firma Novak CV dlužila technickým službám desetitisíce. Na ni si ale ani exekutor, ani správce nedošlápnul. „Je trochu podivné, že se honí lidi, kteří dluží 500, 1000 nebo 2000 korun a přitom jsou v této společnosti obrovské úniky, které jsou jakoby kryté,“ diví se zastupitel Chomutova a poslanec Přemysl Rabas. „Samozřejmě město měří každému stejným metrem, nejde rozlišovat mezi podnikatelem a nepodnikatelem,“ hájí postup exekutorů primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Reportáž Terezy Baldové a Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Firmu Novak CV zastupuje jediný člen představenstva - Jiří Novák, bratr bývalého starosty a někdejšího senátora Alexandra Nováka. Radnice odmítá, že by jeho pozice měla na pohledávky jakýkoli vliv, dluhy podle ní řeší technické služby. Firma je nakonec zaplatila až těsně před začátkem insolvenčního řízení, kam se dostala kvůli dluhům v řádech desítek milionů. „Já o žádném takovém dluhu nevím, neznám všechny dlužníky a ani nevím, jestli dlužil městu,“ říká Ivana Řápková. „Ti, kteří rozkrádají miliony, tak těm se nestane nic. Jak potom můžeme chtít morálku po těchto obyčejných lidech, kteří často nemají co do úst?“ ptá se Přemysl Rabas.   

Chomutovské exekuce znovu zkoumá i veřejný ochránce práv. Ty první, kdy exekutor zabavoval lidem vyplacené sociální dávky, zatrhnul jako nezákonné soud. Teď míří na město kritika kvůli přiměřenosti správních exekucí. Správci daně by totiž neměli zabavovat majetek v mnohonásobně vyšší hodnotě. „Není možné zabavovat věci v mnohonásobně vyšší hodnotě, než je dlužná částka, případně i náklady exekuce,“ uvádí mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Přiměřeností exekucí se zabývá i úřad ministra pro lidská práva Michaela Kocába. Analýzu by měl mít k dispozici do několika týdnů.