Žatec bude mít nové potrubí

Žatec – Rozsáhlou rekonstrukcí vodovodní sítě projde severočeský Žatec, lidé na tamním největším sídlišti Jih se musejí připravit na to, že budou v průběhu dvou měsíců bez vody nárazově i několik hodin. Voda nepoteče ani ve školách a jeslích. V dané lokalitě bylo totiž několik velmi závažných poruch, a proto je rekonstrukce vodovodu nutná, říkají vodohospodáři. Staré ocelové potrubí v podzemí nechají nahradit polyethylenovým, které podle jejich slibů vydrží dalších třicet až padesát let.

Vodovodní baterie bez vody, pouze pro okrasu, budou mít tisíce domácností na žateckém sídlišti Jih a v blízkém okolí. Je to nutné zlo, říkají odborníci, kteří vodu nechají vždy podle potřeby odpojit kvůli složitým opravám potrubí. Část ho chtějí dokonce vyměnit za nové. „Je to technicky náročnější oprava, rozsah poškození je poměrně značný,“ uvedl jednatel stavební firmy Roman Komárek.

Lidé proto musejí počítat s přerušení dodávek vody vždy na několik hodin, a to bez náhradního zásobování. „Pokud nenastanou komplikace a přerušení dodávky vody potrvá opravdu pouze tři až čtyři hodiny, nebude potřeba,“ potvrdila mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová. Obyvatelé Žatce mají smíšené pocity: „Rodím za měsíc, a tak budu pitnou vodu určitě potřebovat, nevím, jak to budu řešit. Počítáme s tím a jsme připravení, hlavně aby kvůli hygieně tekla voda večer a ráno.“ Bez vody budou na sídlišti také školy, mateřská škola a jesle. „Práce se budou provádět pokud možno o víkendech,“ slibuje starosta Žatce Erik Knoblauch (Starostové a nezávislí). Iveta Kardianová dodala: „V dané lokalitě bylo několik závažných poruch.“

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce vodovodu je nutná, říkají vodohospodáři, staré ocelové potrubí v podzemí tak nechají nahradit polyethylenovým. Mělo by vydržet třicet až padesát let, jak slibují. „Přepojíme to na provizorní potrubí, abychom mohli provádět demontáž a potom montáž nového potrubí,“ vysvětlil jednatel Komárek.

Opravy by podle plánu měly trvat dva měsíce, skončit by měly nejpozději do konce října.