Prachatický kostel skrýval vzácné malby

Prachatice – Unikátní nástěnné malby spatřily světlo světa při práci památkářů v Prachaticích. Skrýval je presbytář tamního kostela svatého Jakuba. Některé jsou až 600 let staré. Malby patří k výjimečným nálezům letošního roku. Restaurátorům se ve zdech navíc podařilo najít dvě vrstvy maleb - renesanční a gotickou, a to z předhusitské doby. Objev je podle památkářů o to cennější, že nástěnné malby jsou ve velmi zachovalém stavu.

Malby na jižní straně kněžiště znázorňují peklo, duši v očistci, ale i ďábla s čarodějnicí. Ďábel zůstal bez očí. „Je divné, že to poškození je zrovna na očích. Je dost možné, že do toho ještě i ryli,“ odhaduje restaurátor Jiří Mašek při zkoumání maleb. 

Zřejmě v 17. století pak postavy přikryl vápenný nátěr. „Nález těchto maleb rozmnožuje možnosti poznání středověkého stavitelství, středověkého malířství,“ říká ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jednotlivé obrazy od sebe oddělují zelené sloupy a oblouky. Pásy omítek museli restaurátoři postupně seškrabávat skalpelem. „Malba se potom dočišťuje skelnými vlákny, aby na ní nezůstaly žádné zbytky nátěru,“ popisuje postup Jiří Mašek.

Restaurátoři postupně odkrývají dvě vrstvy maleb - renesanční i gotickou. „Ty malby jsou neobyčejně krásné a neobyčejně dobře zachované,“ pochvaluje si ředitel Petr Pavelec. 

Na severní stěně kostela restaurátoři odkrývají postavu knížete Václava. „Kolem sv. Václava jsou erby, jsou tam i nápisové pásky. Ty erby zřejmě souvisejí s donátory kostela,“ říká restaurátor Tomáš Skořepa.   

Restaurátorské práce platí místní farnost. Peníze na projekt získala z evropských fondů. „Veškeré restaurátorské práce mají hodnotu cca 16 milionů korun,“ uvádí zástupce farnosti Jan Plánek.   

V kostele budou restaurátoři pracovat až do konce října. V sobotu 24. října představí malby poprvé bez lešení.