V budově bývalé vyšší školy reálné v Pardubicích budou sídlit úředníci

Pardubice – Kompletní přestavbou prochází bývalá vyšší škola reálná v Pardubicích, proměnit se má v nové sídlo úředníků a společenské prostory. Kontroverzní stavba patří mezi několik projektů, které nové vedení kraje po volbách označilo za předražené, a peníze na ně výrazně seškrtalo. O zakázky se dokonce zajímá policie. Budova bývalé vyšší reálné školy v centru Pardubic je pro krajské zastupitelstvo již po několik let problematickým objektem, léta se totiž nevyužívala a byla dokonce v havarijním stavu. Spor kolem budovy řešil dilema, zda stavbu zbourat, nebo opravit. Vyhrála rekonstrukce, rozhodl o tom soud.

Vyšší škola reálná postavená podle návrhu architekta Františka Schmoranze prožívá radikální změnu. Z původních 222 se má prostavět 170 milionů. Pozastavení prací a hledání úspor bylo jedním z prvních kroků nové krajské vlády. „Jednalo se o 54,5 milionů korun. Šetřilo se na použitých materiálech, byla tam navrhována dlažba a obklady v tisícových hodnotách,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD). Proti spekulacím o předražených zakázkách se už dříve ohradilo bývalé vedení kraje. „Ušetřit se dá vždycky, mám však obavy, aby to nebylo na úkor celé myšlenky,“ prohlásil již v březnu letošního roku bývalý hejtman kraje Ivo Toman (ODS).

Bývalá reálka kvůli námitkám Muzejního spolku odolala demolici, o záchranu historické budovy se ale dnes rozhodně nejedná. „Budova byla prohlášena za městskou kulturní památku pro svůj historický význam. Ale každý vidí, že z bývalé reálky zůstanou pouze obvodové zdi,“ podotkl historik a kurátor výstavy o pardubické reálce Jiří Kotyk. Náměstek Tichý doplnil: „To je pravda, nicméně my jsme přišli k tomuto projektu až v této fázi, některé bourací práce už byly dokonce provedeny. To už byl proces, který se nedal zastavit.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Stavební práce jsou v plném proudu. Kromě společenských sálů a pracoviště Czechpointu se budova stane sídlem krajských úředníků. „Nemáme totiž jistotu, zda budeme moct setrvat v budově bývalého okresního úřadu i po roce 2010,“ vysvětlil ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht.

Historii i současnost školy, do které chodil například i aviatik Jan Kašpar, připomínají na Komenského náměstí výstavní panely. Podle Jiřího Kotyka by se osudy pardubické reálky měly časem vydat i v tištěné podobě.

Stavbu architekta Josefa Schmoranze z druhé poloviny 19. století převzal kraj od pardubického magistrátu.
Zdroj: ČT24