Regenerace největšího libereckého sídliště

Liberec - Víc míst pro parkování, lepší chodníky, více zeleně - to je cílem plánovaných změn na panelovém sídlišti Rochlice v Liberci. Bydlí tu přes deset tisíc lidí, infrastruktura tomu ale neodpovídá. Parkování je největší problém rochlického sídliště. Projektanti v 70. letech nepočítali s tím, že v budoucnu bude mít většina rodin automobil. Řidiči tak svádí boj o každé volné místo.

Podle jednoho z občanů je nejhorší situace pozdě odpoledne a večer. Primátor Liberce Jiří Kittner k tomu dodává: „Sídliště Rochlice obecně je problematickou částí Liberce, která investice města nutně potřebuje.”

Po pěti letech marných žádostí teď radnice dostala státní dotaci, aby sídliště zlepšila. Dosavadních 1700 parkovacích míst se tak rozroste téměř dvojnásobně. Tomu padne za oběť většina současné zeleně. Radnice slibuje, že vysadí novou na jiných místech.

I přesto ale čeká, že se rozšíření parkovacích ploch neobejde bez protestů. „Část lidí bude nespokojená a bude si klást otázku, proč tam zůstala zeleň, když tam mohlo být další parkovací místa. Naopak další lidé budou nespokojeni s tím, že se upřednostňuje parkování před zelení,” vysvětluje ředitel libereckých technických služeb Tomáš Pozner.

Celková regenerace sídliště si vyžádá víc než 100 milionů korun. Za ty se pořídí i nové veřejné osvětlení, přibudou chodníky v místech, kde chybí, počítá se i plochami pro volný čas, kterých je na sídlišti velký nedostatek. Podle náměstka primátora Jiřího Veselky je součástí regenerace i výstavba dětského hřiště, skrz sídliště by také měla vést cyklostezka a počítá se i s vodními prvky.

Částečnou revitalizaci chystá radnice i pro sídliště ve Vesci, na to chce získat prostředky z Evropské unie. Ta ale zatím programy na obnovu panelových sídlišť nevypsala.