V Ústí nad Labem se rozhořel spor o sochu

Ústí nad Labem – Zvláštní spor otřásá ústeckou čtvrtí Střekov. Obyvatelé její části Svádov se bouří kvůli soše. Střekovská radnice, pod kterou Svádov patří, nechala zrestaurovat nejcennější svádovskou sochu: sousoší Tří králů s pietou. Po opravě ji ale nevrátila zpátky do Svádova, ale umístila do parku na Střekově přímo před okna svého sídla. Svádovští ji ale chtějí zpět a obviňují radnici z krádeže. Ta se naopak hájí tvrzením, že sochu zachránili, protože jí údajně hrozilo vyvezení za hranice.

Obyvatelé Svádova o „přesunu“ zrestaurované sochy hovoří jako o krádeži za bílého dne. „Z právního hlediska ji samozřejmě neukradli. Bylo to rozhodnutí rady, ale pohled Svádováků je takový, že ji vlastně ukradli,“ říká za mnohé obyvatele Svádova Miroslav Schneberger. „Sochu jsme neukradli, ale zachránili,“ oponuje starosta Střekova Vlastimil Žáček.   

Památkaři jsou v této chvíli na straně střekovské radnice. Nový majitel svádovské fary, u které socha stála, s ní chtěl zacházet jako se svým majetkem. Přesun ji tak zachránil. „Tam hrozilo i to, že socha bude vyvezena do zahraničí,“ dodává starosta Žáček. „Určitě je lepší mít sochu ve Střekově, než ji nemít vůbec. To snad dojde každému,“ podporuje postoj radnice Petr Hrubý z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem.  

Ústečtí historici navíc připomínají, že socha se už stěhovala. Nejdříve z Itálie do Čech, potom ve Svádově od řeky k faře. „Stěhování těchto věcí je v podstatě obvyklou záležitostí už po staletí,“ připomíná Václav Houfek z Muzea města Ústí nad Labem. „Dobře, ale vždycky se stěhovala v rámci Svádova, nikdy nebyla mimo,“ oponuje střekovský zastupitel Viktor Malinkovič. Střekovský starosta však připomíná, že radnice ve Svádově nenašla vhodné místo k instalaci zrekonstruované sochy.   

Památkáři připouštějí, že jedno místo, kde by socha mohla ve Svádově stát, přece jen existuje. Muselo by se ale nákladně upravit. Pointa je v tom, že nákladné terénní úpravy ve Svádově a přesun sochy zpět by musela zase zaplatit střekovská radnice, která má teď sochu skoro pod okny.