Hluk z továrny ničí občany Těšovic

Tešovice (Sokolovsko) - Obyvatelé Těšovic na Sokolovsku bojují proti hluku z nedaleké chemické továrny, nepříjemný rámus z kompresorové stanice se šíří stovky metrů daleko. Starosta obce Jiří Halberštát (Nez.) při jednání se zástupci firmy zatím žádného úspěchu nedosáhl, přitom vedení společnosti Hexion Speciality Chemicals se brání, že se problém snaží řešit. Případem se už začali zabývat také hygienici.

„Tenhle intenzivní zvuk, já můžu říct zodpovědně, že je takový už rok a půl. Frekvence se spíše zvyšuje,“ uvedl těšovický starosta. Na žádost starosty se případem začali zabývat i krajští hygienici. Ti teď čekají na výsledky měření, které dělali pracovníci státního zdravotního ústavu. „Jde o to, abychom zjistili, jestli je stížnost oprávněná, a potom na základě protokolu vyhodnotíme a informujeme stěžovatele,“ popsala současnou situaci ředitelka Krajské hygienické stanice Jitka Landová.

Ředitel továrny vylučuje, že by společnost spouštěla v posledních pěti letech jakékoli nové stroje, které by zvýšily hluk v okolí. Přesto se chemické závody chystají zazdívat otvory, kterými může kompresorem způsobený hluk utíkat do okolí. „Obyvatelé Těšovic mají pocit, že jsou obtěžováni, já to respektuji. My budeme vycházet z měření autorizovaných orgánů zejména tedy z měření Krajské hygienické stanice a je naší povinností se tímto problémem zabývat,“ vyjádřil se pro ČT předseda představenstva Alois Zach.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)
Starosta Těšovic Jiří Halberštát si stěžuje na hluk z nedaleké chemičky
Zdroj: ČT24