Na Pardubicku ochránci vrátili do přírody dravce

Pardubice - Ochránci přírody na Pardubicku vypustili na svobodu deset dravců a sov. Poraněná zvířata se tak po dlouhých měsících ošetřování podařilo vrátit zpátky do jejich přirozeného prostředí. Vypouštění dravců se zúčastnily děti ze speciální školy Svítání, které si tak v praxi prohloubily své znalosti o přírodě, získaly praktické zkušenosti o některých zástupcích ptačí říše a zároveň přispěly k záchraně cenných dravců.

Dravci, kteří měli štěstí a po zranění se mohli vrátit do volné přírody, pustily na svobodu děti ze speciální školy Svítání v Pardubicích. „Názorná ukázka je pro žáky to nejlepší, co může být v rámci výuky využito,“ říká učitelka ZŠ Svítání v Pardubicích Michaela Spurná. „Ve stanici bylo deset zvířat, z toho byli dva kalousové ušatí, dva puštíci, dvě káňata a čtyři poštolky,“ vypočítává vedoucí záchranné stanice živočichů Pasíčka Josef Cach.  

Jedno z káňat se přiotrávilo, záchranáři ho léčili dva a půl měsíce. Nejen jedovaté návnady, ale třeba i dráty vysokého napětí a automobily představují pro dravce největší riziko. Bohužel téměř polovina poraněných zvířat zahyne nebo už se do volné přírody nikdy nevrátí. „V průběhu roku projde stanicí pět set až sedm set zvířat ročně,“ připomíná Josef Cach. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pokud člověk poraněného nebo oslabeného dravce najde, měl by se ho co nejméně dotýkat. Když zvíře jeví zájem, stačí ho nakrmit syrovým myším nebo kuřecím masem a v prostorné lepenkové krabici ho co nejrychleji dopravit k veterináři.