Karlovarský kraj si postaví novou nemocnici

Karlovy Vary – Karlovarský kraj bude stavět novou nemocnici za víc než tři miliardy korun. Poté zřejmě uzavře nemocniční areál ve Varech a v sokolovské nemocnici omezí provoz. Na mimořádném zasedání o tom rozhodli krajští zastupitelé. Důvodem rozhodnutí je, že opravy téměř 100 let starých budov by byly příliš drahé, nová nemocnice by měla nabídnout větší komfort pacientům i personálu. Materiál, který byl pro zastupitele vodítkem, zmiňoval tři varianty. Rozhodovali, zda zachovat současný stav a ponechat tedy tři bývalé okresní nemocnice, a nebo přesunout specializované obory do krajského města.

Vládnoucí politici nakonec prosadili stavbu nové nemocnice, která bude zřejmě mezi Sokolovem a Karlovými Vary. Nemocnice v Chebu zůstane, zařízení v Karlových Varech však zřejmě postupně zanikne, Sokolov bude sloužit dál jako lůžkové oddělení. Opoziční zastupitelé tvrdí, že nová nemocnice bude pro lidi z některých regionů špatně přístupná, a také nevěří, že kraj potřebné peníze získá.

Bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS) nevěří, že kraj sežene potřebné miliardy od státu nebo EU: „Hovoří se o tom, že investice téměř čtyři miliardy korun se během deseti let vrátí. Nikdo v tom rozpočtu nenajde 450 milionů korun na roční splátky, aby se takový úvěr za deset let zaplatil. To je prostě nesmysl.“ Současný hejtman Josef Novotný (ČSSD) však tvrdí, že s financováním by mohla pomoci Sokolovská uhelná: „Jsem velký optimista, řada subjektů mne oslovila už teď. Chtějí finančně zajistit stavbu nové nemocnice, největší zaměstnavatel v kraji je ochoten vstoupit do stavby nové nemocnice zásadním způsobem.“ Zatím jde o předběžnou nabídku, konkrétní podmínky je třeba ještě upřesnit.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Pokud se tedy začne stavět, změny by v žádném případě neměly být na úkor pacientů. Stavba nové nemocnice je plánována na deset let, realizace by mohla začít do roku 2019. Po tu dobu budou všechny tři nemocnice dál rozvíjeny a dál budou sloužit lidem. Do nemocnice v Karlových Varech tedy kraj ještě nainvestuje stovky milionů korun, v plánu má totiž postavit pavilon centrálního příjmu. Teprve až bude nová nemocnice v provozu, začne kraj postupně omezovat přilehlá zdravotní zařízení mimo zmíněné nemocnice v Chebu.